Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantno brz kolaps

Najveći bankrot u SAD-u od 2008.: Država preuzela kontrolu nad bankom Silicijske doline

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank Foto: Afp
Jedna od 20 najvećih banaka u SAD-u došla je u ruke državnog "stečajnog upravitelja". Riječ je o najvećem bankrotu financijske institucije od 2008. Stručnjaci pak nude utješna obrazloženja zašto se ne treba nužno bojati scenarija koji je tada uslijedio.

Sjedinjene Američke Države zatreslo je najveće propadanje financijske institucije od 2008. Drugo najveće u povijesti te zemlje. S obzirom na globalnu krizu koja je uslijedila prošli put, nastala je panika.

Silicon Valley Bank, jedna od 20 najvećih američkih komercijalnih banaka, jučer je došla pod kontrolu institucije za osiguranje depozita (FDIC) nakon što su investitori počeli bjesomučno izvlačiti svoj novac. Učinili su to nakon što je banka izgubila 1,8 milijardi dolara rasprodajući pod pritiskom svoj portfelj vrijednosnica procijenjen na 21 milijardu dolara.

Neobično brza reakcija institucija

Kalifornijski državni regulator (FDIC) djeluje kao stečajni upravitelj, što obično znači da će likvidirati imovinu banke kako bi isplatio svoje klijente, uključujući deponente i vjerovnike.

Iz FDIC-a su poručili da će svi osigurani štediše imati puni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedjeljka ujutro. Rečeno je da će neosiguranim štedišama isplatiti predujam dividende tijekom sljedećeg tjedna. Analitičari su pohvalli rad institucije naglasivši da je djelovala iznenađujuće brzo.

S obzirom da je riječ o najvećem gašenju neke američke banke od Washington Mutuala 2008., postavilo se pitanje je li brza reakcija institucija dovoljna da se spasi tržište.

Pročitajte i ovo Marko Primorac A što će biti s poreznom reformom? Vlada radi na paketu pomoći za građane i gospodarstvo: Ministar financija otkrio neke detalje

Dva uzroka za bankrot

U intervjuu za CBS, financijska analitičarka New York Timesa Emily Flitter objašnjava kako je za bankrot djelomično odgovorna trenutna ekonomska situacija, ali i loše vodstvo banke.

S jedne strane, pad banke Silicon Valley djelomično proizlazi iz agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi tijekom prošle godine. Nakon godina kada su se kamatne stope kretale oko nule, središnja banka je prošlog proljeća započela niz povećanja kamata kako bi poskupjela zaduživanje za tvrtke i pojedince. Riječ je o tipičnom načinju reguliranja inflacije.

"Banka je mogla izbjeći ovo što joj se događa da je na vrijeme izračunala rizike podizanja kamatnih stopa. Prekasno su shvatili da bi trebali prodati dio državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira i zato su tijekom prodaje bili na gubitku. Ulagači su gledali što se događa i poludjeli su. Ono što je uslijedilo može se opisati kao panika", rekal je Flitter.

Pročitajte i ovo Oprost dugova: Ilustracija - 5 Oprašta li država dugove Tijekom koronakrize država je mnogima pomagala beskamatnim kreditima. Sada je došlo vrijeme za otplatu, a novca mnogi nemaju

Ne mora značiti da se 2008. ponavlja

Trenutno se vidi da dionice brojnih banaka gube na vrijednosti, ali ono što možemo smatrati utješnim je činjenica da se banke ne oslanjaju isključivo na vrijednost dionica. Problem sa SVB-om je nastao jer su svi ulagači tj. štediše u istom trenutku odlučili izvući svoj novac. Nema naznaka da će se to dogoditi i drugim bankama.

U SVB-u novac drže uglavnom start-upovi koji nisu likvidni. Treba im novac za nova ulaganja, isplatu plaća i slično. Zato su, čim su dionice počele padati, a istovremeno banka povlačiti loše poteze, svi donijeli istu odluku.

Također, sve banke koje su se našle u problemima, uključujići i SVB, su regionalne banke s imovinom od 50 do 250 milijardi dolara. Kada se pogleda situacija na višoj, federalnoj razini, uočava se da vlada puno veća stabilnost.

U  SAD-u generalno postoji manje zabrinutosti oko stabilnosti bankarskog sektora zbog značajnih regulatornih reformi koje su provedene nakon krize 2008.

Malo je vjerojatno da će propadanje SVB-a utjecati na uobičajene građane, ali kolaps je dobar podsjetnik da novac nikada nije dobro držati na jednom mjestu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene