Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda za Davida

Prosvjednici u Banjoj Luci podsjetili na 22. rođendan ubijenog mladića: Ne odustajemo

David Dragičević (Foto: Provjereno)
David Dragičević (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno
Članovi obitelji te prijatelji mladića Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u ožujku prošle godine u Banjoj Luci, okupili su se u četvrtak na njegovom grobu u tom gradu kako bi podsjetili da bi danas imao 22 godine, a nakon toga su se neki od njih uputili na središnji gradski trg prkoseći neslužbenoj policijskoj zabrani prosvjeda na toj lokaciji.

Okupljeni oko pokreta "Pravda za Davida", čiji pripadnici već deset mjeseci traže da se dovrši istraga o smrti ovog mladića, održali su komemoraciju na groblju, zapalili svijeće te izrekli riječi molitve. Okupljanja, čiji je cilj izvršiti pritisak na pravosuđe i policiju da napokon dovrše istragu i objave njene rezultate, traju točno 318 dana.

Pročitajte i ovo Uhitili muškarca u Banjoj Luci jer nije htio pokazati dokumente (Foto: http://slobodanvaskovic.blogspot.com) Nije htio pokazati dokumente Pogledajte snimku: Šest policajaca u Banja Luci opkolilo muškarca (61), brutalno ga priveli pa strpali u maricu Slika nije dostupna žele muk u cijeloj bih Zdravko Čolić pod žestokom paljbom članova grupe Pravda za Davida: ''To je dno dna''

Emilija Zibić, Davidova prijateljica, kazala je novinarima kako je prosvjede potaknula laž koju je plasirala policija tvrdeći kao je David narkoman i lopov. Dodala je kako David nikada nije na takvo što ni pomislio, a kamoli počinio ono što se o njemu tvrdilo nakon što je pronađen mrtav. "Jedno je pitanje zašto je teško reći istinu, a drugo je pitanje zašto se istina krije", kazala je Zibić.

Na nerazjašnjenu smrt Davida Dragičevića na sjednici Narodne skupštine RS, koja je održavana upravo u vrijeme komemoracije, ponovo je podsjetio zastupnik Draško Stanivuković iz opobene Partije demokratskog progresa (PDP), kojega je policija ranije u nekoliko navrata privodila zbog potpore prosvjednicima.

"Što će nam gradovi bez ljudi, gradovi u kojima će ljudima oduzimati temeljna prava poput onog na život", kazao je Stanivuković s parlamentarne govornice podsjećajući na komemoraciju i na činjenicu da je danas Davidov rođendan.

Pronađen u koritu rječice

David Dragičević pronađen je mrtav u koritu rječice Crkvene u Banjoj Luci 24. ožujka prošle godine, šest dana nakon što su roditelji prijavili njegov nastanak. Policija i patolog ubrzo su kategorički ustvrdili kako se on utopio u vodi, no naknadno se pokazalo kako je istraga provedena površno, a brojne okolnosti zataškane.

Roditelje Davora i Suzanu to je potaknulo da posumnjaju kako je njihov sin ubijen te kako policija tu činjenicu nastoji prikriti. Nakon toga su uslijedili javni prosvjedi i okupljanja koja su se pretvorila i u svojevrsnu pobunu protiv vlasti Republike Srpske, a kulminirali su u prosincu, kada je policija intervenirala silom i u dva navrata rastjerala prosvjednike.

Davidov otac Davor nakon 30. prosinca se skrio nastojeći izbjeći uhićenje, a majka Suzana je početkom siječnja otputovala u Austriju, gdje živi već nekoliko godina. No pripadnici skupine "Pravda za Davida" i dalje svakodnevno dolaze pred pravoslavnu crkvu u Banjoj Luci i tamo simboličnim paljenjem svijeća podsjećaju kako ovaj slučaj nije završen te kako od svojih zahtjeva neće odustati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene