Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Austrijski policajci upleteni u špijunski skandal s Kazahstanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica policajaca iz Donje Austrije suspendirana su pod sumnjom da su predstavnicima kazahstanske vlade davali službene podatke iz policijskoga računalnog sustava, postavši tako dio špijunske afere koja je uzburkala austrijsku javnost.

Policajci su uzimali podatke iz policijskog računala i slali ih kazahstanskim predstavnicima. Po dosad raspoloživim informacijama, riječ je o podatcima o 45-godišnjem Rahatu Alijevu, bivšem kazahtanskom veleposlaniku u Beču i bivšem zetu predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

'Istraga je u tijeku, skupljamo dokaze i već smo mnoge skupili', izjavio je glasnogovornik državnog odvjetništva u Beču Gerhard Jarosch. Otkrio je da je jedan od osumnjičenih policajaca u pritvoru, a da je drugi pušten na slobodu. Glasnogovornik državnog odvjetništva još je samo izjavio kako je riječ o vrlo 'škakljivu' postupku. Alijev je već dulje meta optužaba za umorstva i otmice.

Nakon što mu je predsjednik Nazarbajev uskratio zaštitu, pobjegao je na zapad, a na kazahstanski zahtjev uhićen je u Beču 2007. No nakon nekog vremena pušten je iz ekstradicijskog pritvora jer je sud u Beču zaključio da ga u Kazahstanu ne očekuje pravedan postupak. Ta je sudska odluka bila uzrokom napetosti u austrijsko-kazahstanskim odnosima. U međuvremenu je prisilno rastavljen od svoje donedavne supruge Darige, kćerke predsjednika Nazarbajeva.

Austrijski promatrači procjenjuju da je slučaj nastao zbog Alijevljeve želje da naslijedi Nazarbajeva na mjestu predsjednika. U međuvremenu je Alijev, bivši veleposlanik, bivši pripadnik službe sigurnosti, liječnik, poduzetnik i bankar, u Kazahstanu osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu. Kako on tumači, postao je žrtvom političke spletke. Među ostalim, predbacuje mu se da je oteo dvojicu direktora kazahstanske banke Nurbank.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene