Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati izbora održanih u nedjelju u Austriji, na kojima je ekstremna desnica zabilježila odličan rezultat, zabrinuli su Izrael a izraelski mediji upozoravaju da bi u slučaju da stranke krajnje desnice uđu u novu austrijsku vladu to moglo značiti prekid diplomatskih odnosa između Izraela i Austrije.


Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, stranke dosadašnje vladajuće koalicije Socijaldemokrati (SPOe) i Narodna stranka (OeVP) izgubile su veliki broj glasova, a dvije stranke krajnje desnice - Slobodarska stranka (FPOe) i Pokret za budućnost Austrije (BZOe) - najveći su dobitnici.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Zbog stanja u bolnicama produljuju mjere za tri regije, a popuštanje planiraju tek za svibanj: "Još uvijek treba prevladati posljednje teške tjedne" Potres s epicentrom na jugu Austrije Potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u Austriji: "Ovakvo podrhtavanje nisam osjetio u zadnjih 15 godina"

>> Austrija: Socijaldemokrati u vodstvu

>> Počeli parlamentarni izbori u Austriji

Čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache sudjelovao je u paravojnim aktivnostima s neonacistima kasnih 80-tih, a poznato je da koristi i nacističke pozdrave, prenose izraelski mediji. On javno zagovara ekstremističke ideje, a istakao se i podrškom srbijanskoj Radikalnoj stranci i njezinu donedavnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću. Strache je također povezao svoju stranku s Iranom i oštro se protivi sankcijama Teheranu.

Osnivač Slobodarske stranke Joerg Haider izašao je 2005. iz stranke i oformio novu desničarsku stranku Pokret za budućnost Austrije.

Prije osam godina Slobodarska stranka ušla je u tadašnju austrijsku vladu zbog čega je Izrael odmah opozvao svog veleposlanika u Beču.

Izraelski veleposlanik u Beču Dan Ashbel prošloga je tjedan izrazio zabrinutost situacijom u Austriji, te "tužnom činjenicom da se povijest ponavlja".

Predsjednik austrijske židovske zajednice Ariel Muzicant kazao je da Slobodarska stranka "nije prihvatljiva kao koalicijski partner".

Prema prvim analizama, nakon ovih izbora moguće je nekoliko različitih koalicija. Postoji mogućnost ponavljanja velike koalicije SPOe-a i OeVP-a, moguća je i manjinska vlada dviju stranaka, koju bi podupirala treća stranka.

Dvije velike stranke u predizbornoj su kampanji odlučno odbacivale mogućnost kasnijeg koaliranja s krajnjom desnicom. Međutim, nakon objavljivanja rezultata i izjava nekih čelnika, pojedini analitičari u Austriji pribojavaju se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao i 2000. godine, kada su Narodnjaci ušli u koaliciju s FPOe-om, na što je EU reagirala sankcijama protiv Austrije a zemlja se našla u djelomičnoj međunarodnoj izolaciji.

Austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer, koji treba dati mandat za sastavljanje vlade, u prvom komentaru izbora u nedjelju navečer izjavio je da će dati prednost stabilnoj vladi sa strankama koje budu zaista pokazale zanimanje za suradnju.