Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatra koja bjesni jugoistokom Australije, potpomognuta jakim vjetrom i temperaturama od čak 47 stupnjeva, uzela je najmanje 14 života. Načelnik policije Kieran Walshe kaže kako su požari, kojih je većina podmetnuta, uništili velik broj domova, a strahuje se da bi stvarni broj mrtvih mogao biti čak 40.


 Australski mediji javljaju kako je u gradu Kiomore, država Victoria, vatra pokosila 30 kuća i potpuno uništila lokalni golf klub. Požari su u ljetno vrijeme česti u Australiji, a njihovom širenju dodatno pogoduju iznimno visoke temperature, suša i jak vjetar. 

Vezani članci Požari u SAD-u Korisnici društvenih mreža podijelili apokaliptične prizore požara koji haraju SAD-om Požari u Kaliforniji Požari koji gutaju sve pred sobom: "Ovo je prvi put u 33 godine da smo premašili dva milijuna hektara"

Stanovnici države New South Wales i dalje se znoje na temperaturama od 40 stupnjeva, a u predgrađu Sydneya danas popodne izmjerena su 42,3 stupnja. 

Požarima su zahvaćene tri australske savezne države, izgorjela su velika nenastanjena područja australske divljine, no opasno je ugroženo 12 gradova. U subotu je vatrena stihija progutala i nekoliko kuća i štala kod stočarskog gradića Horshama u južnoj državi Viktoriji. U obuzdavanju požara uz profesionalne službe sudjeluju i brojni dobrovoljci.