Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

čini se da je Ratko Mladić diktafonom volio snimati razgovore koje je vodio tijekom vrijeme rata. Jedan takav s Dobricom Ćosićem, bivšim predsjednikom SFRJ, objavio je srpski Press.


Mladić je spomenuti razgovor snimio 1995. godine, a povod tog razgovora bilo je očuvanje Republike Srpske od raspada, nakon što je Radovan Karadžić, koji se trenutno nalazi na optuženičkoj klupi za ratne zločine na prostoru bivše države u Haagu, jednostrano smijenio Mladića s mjesta zapovjednika Vojske RS. Mladić je takvu odluku odbio, a svađa između njih dvojice izbila je odmah nakon hrvatske vojne akcije 'Oluja'.

Vezani članci Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Bijela kuća objavila transkript razgovora između Trumpa i Zelenskija Meghan Markle i kraljica Elizabetha (Foto: Getty Images) Meghan se loše piše: Ne ignorira ju samo Harry već i njegova baka kraljica?

U vrijeme snimanja razgovora, Ćosić nije bio predsjednik SFRJ, a Mladić, koji je namjerno snimao razgovor, nekoliko je puta vješto provocirao Ćosića, želeći sebe predstaviti u svijetlu zaštitnika srpskog naroda, bez kojeg bi sve propalo. 'Moramo, moramo, dragi Ratko, da se složimo svi! Svi, vi, Slobodan i Radovan morate se sada složiti, inače ćemo propasti ako se ne složimo! ... A možete li vas dvojica, da vi to njemu osobno kažete?', pita u razgovoru Mladića, Ćosić.

'Ne! Ne mogu ja njemu osobno! Rekao sam mu preko Biljane (Plavšić, bivše predsjednice RS), i ja i moji suradnici. Od njega je traženo da to javno povuče, da stavi van snage te nerazumne odluke i da zajedno sa Vojskom i rukovodstvom iz Srbije i Jugoslavije podmetne leđa u cilju obrane naroda. On i dalje vrši neki svoj marketing i vrši ga s grupom stranih i domaćih novinara, neke svoje promocije vrši i zaluđuje narod. To će nas odvesti u još veću propast', odgovara Mladić.

Taj razgovor, kao i stotine drugih, koji se nalaze na oko stotinu audio kaseta, predan je tužiteljstvu Haškog tribunala.