Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Europska komisija zatražila je od belgijskog regulatora lijekova da izvrši inspekciju u jednoj tvornici u Belgiji koja proizvodi sastojak AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 pošto je taj proizvođač najavio kašnjenja isporuke zbog "pada proizvodnje".


U jednoj belgijskoj tvornici AstraZenece Europska komisija tražila je od belgijskog regulatora lijekova inspekciju. Ona je provedena te su neki zaplijenjeni dokumenti i podaci na "proučavanju", prenosi AFP. Tvornica se nalazi u mjestu Seneffe, na jugu Belgije.

Vezani članci Hrvatska i EU, ilustracija Europa slavi svoj dan, no imaju li i Hrvati razloga za slavlje? Podaci nisu ohrabrujući, na začelju smo mnogih ljestvica Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi"

Inspekcija i proučavanje prikupljenih elemenata "trebali bi jamčiti da su kašnjenje u isporuci cjepiva izazvali problemi u proizvodnji u tvornici koja radi za AstraZenecu", navodi ured belgijskog ministra zdravstva Franka Vandenbrouckea.

"Prema proceduri u takvim slučajevima, inspekcija se provodi u suradnji s drugim zemljama kako bi se jamčila transparentnost i objektivnost", dodao je Vandenbrouckeov ured.

U tom kontekstu spomenuo je rad nizozemskih, talijanskih i španjolskih stručnjaka uz belgijske. Tvrtka AstraZeneca je prošli tjedan objavila da zbog "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici može u prvom tromjesečju isporučiti "samo četvrtinu" doza koje je isprva obećala Europskoj uniji.

Bruxelles, koji je ranije naručio do 400 milijuna doza cjepiva AstraZeneca/Oxford, nije povjerovao tim opravdanjima, i ocijenio ih je "nezadovoljavajućima". EU sada traži od AstraZenece da radi u svojim britanskim tvornicama, kao što je bio predviđeno ugovorom potpisanim u kolovozu 2020. kako bi se ispoštovale narudžbe 27 članica EU.