Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez država jugoistočne Azije (Asean) preuzet će ulogu koorodinatora u dostavi pomoći žrtvama ciklona koji je prije dva tjedna pogodio Mianmar sa 130.000 poginulih ili nestalih, objavljeno je u ponedjeljak u Singapuru gdje je savez održao sastanak s predstavnicima vojne hunte, prenose agencije.


Na sastanku je Asean nastojao uvjeriti generale, koji Mianmar drže u velikoj izolaciji, da širom otvore vrata za dostavu pomoći iz inozemstva te dopuste ulazak stručnjacima kako bi se olakšao život za 2,4 milijuna ljudi, koje je ciklon ostavio bez domova i sredstava za život.

Vezani članci Dostava hrane Dostava im je potpuno upropastila apetit: Strpljivo su čekali hranu, a dobili su... ovo Dostava hrane Apetit im je nestao u trenutku: Naručili hranu pa dobili samo razočaranja

Iz Mianmara pak agencije AFP i AP prenose da je vojna vlada, dva tjedna nakon prirodne katastrofe, odlučila proglasiti trodnevnu žalost za žrtve, koja će početi od utorka.

Mianmar je taj potez učinio nakon što u ponedjeljak teče trodnevna žalost koju je Kina proglasila za svojih 32.000 poginulih u potresu koji je pogodio pokrajinu Sečuan.

"Uspostavit ćemo mehanizam kako bi pomoć iz cijelog svijeta pritjecala u Mianmar", kazao je singapurski ministar vanjskih poslova George Yeo nakon sastanka s kolegama iz zemalja članica ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije), javlja Reuters.

Mianmarska vojna hunta i dalje priječi stranim humanitarnim djelatnicima sa Zapada ulazak u zemlju.

U priopćenju Asean-a nakon sastanka objavljeno je da će savez s Ujedinjenim narodima dogovoriti pojedinosti oko održavanja donatorske konferencije predložene za 25. svibnja u mianmarskome glavnome gradu Yangonu, stoji u zajedničkoj izjavi.

Ovoga tjedna u Yangon bi trebao doputovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Vojna hunta, koja Mianmar drži u velikoj izolaciji, odbila je razgovarati s Banom nakon katastrofe ciklona.

Humanitarne agencije procjenjuju da bi broj mrtvih mogao rasti ako humanitarna pomoć u vodi, hrani te medicinskom materijalu ne počne stizati ugroženima.

Svjetski program za hranu (WFP) navodi da je dosad uspio dostaviti hranu za samo 250.000 od 750.000 stanovnika koje smatra najugroženijima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju