Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preko treće strane

Asad: Dobivamo informacije od koalicije, ali nema izravne suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da njegova vlada dobiva informacije od koalicije koju predvode Sjedinjene Države o borbama s džihadistima Islamske države, ali da nema izravne suradnje.

Asad je za BBC kazao kako izravna suradnja ne postoji otkad su u Siriji u rujnu počeli zračni napadi, no treća strana, među kojima je i Irak prenosi takve informacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

'S vremena na vrijeme (koalicija) prenese poruku, općenitu poruku', rekao je Asad, a prenosi France presse. 'Nema dijaloga. Postoje informacije, ali ne i dijalog'.

Nekoliko zemalja koalicije predvođene SAD-om od 23. rujna napada položaje IS-a u Siriji, a režim u Damasku kritizira koaliciju jer se odbija s njim koordinirati.

Po Damasku, udari ne mogu uništiti Islamsku državu, čiji su borci velikim dijelom došli iz inozemstva, bez suradnje sa sirijskom vojskom na terenu.

Zašto tinejdžeri u Europi napuštaju udobnost zapadnog života i odlaze na strana ratišta?

Članice koalicijskih snaga tvrde da ne surađuju s Asadom, od kojega su još 2011. zatražile da odstupi s dužnosti. No činjenica da su pripadnici IS-a u posljednjih godinu dana zauzeli velike djelove Sirije i Iraka, želeći ondje osnovati svoj kalifat, dužnosnike je potaknula na pomisao o potencijalnoj suradnji sa sirijskim vođom kako bi se suzbilo napredovanje džihadista.

Unatoč tomu Asad je isključio mogućnost priključenja međunarodnim koalicijskim snagama koje nastoje uništiti IS.

'Ne, definitivno mi to ne možemo i nemamo volje za to iz jednostavnog razloga - jer ne možemo biti u savezu sa zemljama koje podupiru terorizam', rekao je, ne pojasnivši na koga točno misli. Naime, sirijska vlada redovito i džihadiste i članove političke oporbe naziva 'teroristima', piše BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene