Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi koji su prije 15 godina počeli proširivati Toranj Davidov u Jeruzalemu iznenadili su se kada su kopajući pronalazili sloj za slojem povijesnih ostataka da bi u konačnici pronašli mjesto za koje vjeruju da je Krist bio osuđen, a to je nalazište sada predstavljeno javnosti, piše američki list The Washington Post.


Arheolozi znaju da je zgrada koja leži uz Toranj Davidov u kojem je danas smješten muzej služila kao zatvor u doba Osmanskog carstva, a u doba Križarskih ratova ondje je bila bojadisaonica tkanina.

Vezani članci Slika nije dostupna ISUS I PALESTINA: Kako je Papa fino 'odbrusio' izraelskom premijeru Slika nije dostupna Arheolozi uvjereni: Ovo je jedna od prvih slika Isusa!

Amit Re'em, arheolog iz Jeruzalema koji je prije desetak godina sa svojom ekipom počeo iskapanja u tom dijelu Staroga grada, ističe da je zatvor važan dio istraživanja Jeruzalema jer pokazuje "povijest toga grada na posve jedinstven i jasan način".

Otkrili su i ostatke kanalizacijskog sustava za koji vjeruju da je ležao ispod palače ekscentričnog kralja Judeje Heroda Velikoga.

Danas mnogi kršćanski hodočasnici u Jeruzalemu prolaze postaje Križnog puta (Via Dolorosa) od mjesta na kojem je Krist bio osuđen pod tadašnjim rimskim prokuratorom Poncijem Pilatom do Golgote gdje je bio raspet.

Međutim, ruta kojom prolazi Križni put mijenjala se kroz stoljeća, ovisno o vladarima i o tome što je u to doba bilo važno. Tako je u Bizantsko doba Via Dolorosa počinjala blizu područja gdje se nalazi današnji muzej u zapadnom dijelu grada.

Tvrdi da mu se na drvetu ukazao Isus Krist

Tek u 13. stoljeću ishodište Križnog puta preseljeno je do tvrđave Antonija, na mjesto bivše rimske vojarne i blizu džamije Al Aqsa.

Rasprava o tome gdje se održalo suđenje, što je jedna od najpoznatijih scena Novoga zavjeta, nastavlja se između kršćanskih teologa, povjesničara i arheologa, ovisno o tumačenju Evanđelja.

Isus iz Nazareta bio je doveden pred Pilata u "praetorium", što je bio latinski naziv za zapovjednikov šator u rimskom logoru. No Pilatov praetorium mogao je biti u tadašnjoj rimskoj vojarni, ali također i u Herodovoj palači.

Danas se povjesničari i arheolozi slažu da je Herodova palača bila u zapadnom dijelu grada gdje se nalazi Toranj Davidov i zatvor iz Osmanskog carstva.

Sada kad je zatvor otvoren za javnost postavlja se pitanje hoće li se ponovno mijenjati ruta Križnog puta. Stručnjaci vjeruju da neće no da će zatvor postati nezaobilazna točka za posjet kršćana koji dolaze u Jeruzalem.

Direktor Davidovog muzeja Eilat Lieber ističe da je muzej već počeo pripremati vodiče koji će posjetiteljima objašnjavati povijest tunela što leže ispod muzeja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju