Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRANIČNI SPOR

Europska komisija pojasnila stajalište o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prošli tjedan uoči svoga posjeta Sloveniji rekao da Komisija podržava arbitražni proces i izrazio nadu da će obje strane poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

Europska komisija je u utorak na upit Hine pojasnila svoje stajalište o arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, naglašavajući da općenito podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen Njemica na čelu Europske komisije i drugi put? "Ovi izbori poslali su nam dvije poruke" Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) ''Nema pravne obveze'' Euforični Slovenci dobili odgovor na pitanje zašto je Juncker ignorirao dokument o arbitraži s Hrvatskom

"Europska komisija nastavlja pozorno pratiti arbitražni proces o tom bilateralnom pitanju. Općenito, Europska komisija podupire arbitražne procese, koji su u interesu pravne sigurnosti za obje strane. Ali, mi smo naravno spremni podržati bilo koje održivo, bilateralno rješenje, ako ga dvije strane dogovore. Komisija poziva obje strane da nastave bilateralni dijalog o tom važnom pitanju koji bi trebao voditi prema pravnoj sigurnosti s obzirom na definitivno rješenje graničnog spora", rekao je Hini glasnovornik Komisije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prošli tjedan uoči svoga posjeta Sloveniji, u intervjuu za STA rekao da Komisija podržava arbitražni proces i izrazio nadu da će obje strane poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

"Uvijek kad se pojave napetosti, zagovaram dijalog. Zato Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana, te u interesu glatkog, nesmetanog i učinkovitog provođenja zakonodavstva EU-a", rekao je Juncker.

"Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum sa Slovenijom. Nadam se da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe", rekao je Juncker.

Na tu izjavu reagirao je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je rekao da ona potkopava kredibilitet Komisije.

"Junckerova izjava potkopava kredibilitet Europske komisije. Hrvatska se zalaže za to da se Komisija usredotoči na pitanja za koja je nadležna", kazao je Stier novinarima prošli petak nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Hrvatski je Sabor krajem srpnja 2015. godine jednoglasno donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene