Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mi smo nepristrani'

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Simona Drenik ponudili su ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost.

Slovenski mediji neslužbeno doznaju da su Jernej Sokolec i Simona Drenik ponudili ostavke. Nakon što je Denik već prije iskazao želju da odstupi, a RTV Slovenija objavila da je Sekolec već podnio pismenu ostavku predsjedniku Arbitražnog suda u Haagu, jutros je pismeno ostavku premijeru Miri Ceraru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, ponudila i Drenik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već danas? POČELI SASTANCI Slovenija određuje novog arbitra - čeka se novo ime Slika nije dostupna Ne odustaju Cerar odgovorio Milanoviću: 'Hrvatski potezi vrijedni su žaljenja'

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da njegova vlada nije bila informirana o tajnim razgovorima slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koje je razotkrio zagrebački Večernji list, te najavio da će tražiti njihovu odgovornost za sadržaj koji je i u Sloveniji ocijenjen skandalom koji može ugroziti rad arbitražnog suda.

'Pozive na večere pretvarali su u misije'

Pusić: Razmatramo sve mogućnosti i ishode, a pa i izlazak iz arbitraže

'Ovo je prvorazredni politički, pravni i moralni skandal'

"Slovenska vlada o tim razgovorima nije bila informirana i očekujem da će Sekolec i Drenik za to preuzeti odgovornost", kazao je Cerar pred početak redovne sjednice vlade u Ljubljani.

Govoreći o mogućem raspletu diplomatskog skandala, Cerar je izjavio da se on osobno i sadašnja vlada zauzimaju za nepristrano i neovisno djelovanje arbitraže o granici, te da će zato i ubuduće "učiniti sve za takvu orijentaciju tribunala".

Cerar je u srijedu odmah nakon objave, rekao da cijelu stvar neće komentirati, sve dok ne bude poznata presuda arbitraže, ali da se "očito radi o pokušaju utjecaja na presudu" od strane Hrvatske. 

Cerar se osvrnuo na neke ocjene u Sloveniji da je Večernji do svog materijala došao od hrvatskih obavještajnih službi, rekavši: "To da netko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim", kazao je Cerar.

'Svi prisluškuju svakoga, ne treba biti naivan'

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je skandal ocijenio sramotom za slovensku stranu. Rupel je u razgovoru za POP-televiziju kazao da mu je neshvatljivo kako je slovenska politika u tom slučaju pokazala nesposobnost, dodavši da bi za posljedice trebali odgovarati ljudi koji savjetuju premijera Miru Cerara, ali da je "negativnu ocjenu" zbog međunarodne afere zaslužio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Svi prisluškuju svakoga, ne treba biti naivan", kazao je Rupel, ali je dodao da je potrebno reformirati slovensku obavještajnu službu SOVA koja nije Sokolcu i Drenik pružila adekvatnu kontraobavještajnu zaštitu, te da je slovenska politika ispala naivna jer je trebala unaprijed pretpostaviti ovakvu situaciju.

Rupel je bio dugogodišnji ministar vanjskih poslova, a sada je povezan sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Zbog kritika koje u vezi s tim slučajem doživljava slovenska obavještajna služba SOVA za poslijepodne je sazvana hitna sjednica parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi. (B.V. / I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene