Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nema pravne obveze''

Euforični Slovenci dobili odgovor na pitanje zašto je Juncker ignorirao dokument o arbitraži s Hrvatskom

Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp
Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas na pitanje slovenskih novinarki zašto je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker ignorirao dokument pravne službe Komisije o arbitraži Hrvatske i Slovenije, rekao je da Junckera ne obvezuje da se ponaša u skladu s internim dokumentima.

Nije postojala pravna obveza za Komisiju da zauzme stajalište o slovenskoj tužbi u slučaju arbitraže s Hrvatskom i Komisija nikada ne komentira svoje interne dokumente, poput mišljenja pravne službe prema kojem Hrvatska krši europskog pravo zbog toga što ne prihvaća arbitražu - ukratko je odgovor koji je Schinas dao slovenskim novinarkama koje su inzistirale na objašnjenju zašto se Juncker nije ponio u skladu s dokumentom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Pravna služba na slovenskoj strani Pahor kritizira, ali u Vladi RH zadovoljni: "Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u hrvatsko-slovenski spor"

"Članak 259. ne predviđa pravnu obvezu za Komisiju da dade mišljenje. Podsjećam da ranije u četiri od osam slučajeva koji su se pozivali na članak 259 Komisija nije dala svoje mišljenje. O tome se raspravljalo na kolegiju povjerenika 4. srpnja nakon prezentacije glavnog direktora pravne službe. Ponavljam i da nikada ne komentiramo interne dokumente Europske komisije, posebice kada ih ima puno", rekao je Schinas.

Na dodatni upit novinara ima li izgleda da kolegij povjernika ponovno o tome raspravlja, kao što to, po tvrdnji novinara, tvrdi slovenska povjernica Violeta Bulc, Schinas je odgovorio niječno.

"Već sam rekao da je Komisija već raspravljala i ne vidim da se planira ponovna rasprava", rekao je Schinas.

Slovenija je u ožujku ove godine, pozivajući se na članak 259. uputila pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani u namjeravanoj tužbi zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri predviđenoj člankom 259., prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu, a ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU-a. Slovenija je to i učinila i podnijela tužbu pred Sudom EU-a u Luxembourgu.

Sredinom srpnja Komisija je objavila da je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora, da se neće očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje te rekla da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.

"Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Europska komisija ostaje spremna pomoći u tome", izjavio je sredinom srpnja glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.

"Postupak predviđen člankom 259. Ugovora EU-a predviđa traženje prijateljskog rješenja", kaže Schinas, dodajući da će Komisija nastaviti djelovati "kao pošteni posrednik" kako bi se došlo "do takvog prijateljskog rješenja".

Ovih je dana njemački tjednik Der Spiegel objavio članak, koji je izazvao golemu pozornost u Sloveniji. Der Spiegel je objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU-a u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.

U Sloveniji i dalje oštre kritike Komisije i Junckera

Slovenski političari i u ponedjeljak su oštro reagirali na neprihvaćanje mišljenja pravne službe Europske komisije prema kojemu je Slovenija u pravu u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Nakon što je mišljenje pravne službe Komisije tijekom vikenda objavljeno u Spiegelu, oštro je reagirao cijeli politički vrh Slovenije, a ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar kazao je da objavljeno pravno mišljenje pokazuje kako "Europska komisija nije obavila svoju ulogu čuvara ugovora EU-a", što je, po njegovu mišljenju, trebala učiniti i pridružiti se tužbi Slovenije zbog hrvatskog neprovođenja arbitražne odluke.

U ponedjeljak je reagirao i predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Matjaž Nemec rekavši da Spiegelovi navodi "dovode u pitanje vjerodostojnost" Unije.

Izniman je slučaj da Komisija ne uvaži mišljenje svoje pravne službe, a otkriće dokumenta pokazuje da je u arbitražnom slučaju i reakciji Komisije povezanost hrvatskog premijera i predsjednika Komisije bila iznad vladavine prava, kazao je Nemec, dodavši da Juncker i Plenković dolaze iz iste političke obitelji Europskih pučana (EPP), čime je Komisija u tom slučaju "stranačke interese i interese pojedinih država" stavila iznad EU-a kao cjeline i svih država članica. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene