Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni granični spor Hrvatske i Slovenije, rekla je u subotu hrvatska vlada reagirajući na navode njemačkog tjednika Der Spiegel kako se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ne želi uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba mišljenja da je Slovenija u pravu.


Lijevo-liberalni Der Spiegel u najnovijem broju u tekstu "Juncker-Kroation Connection" piše da se pravna služba Europske komisije u dokumentu od 18. svibnja ove godine jasno stavlja na stranu Slovenije, ali da je Juncker odbacio predloženu "utemeljenu izjavu".

Vezani članci Ministar Dražen Bošnjaković nakon sastanka s istarskim ribarima (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Ribari nakon sastanka s ministrom: "Dobili smo odvjetnike iz Slovenije i rekli su nam da možemo dalje mirno ribariti" Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica

"Pravna služba je mišljenja da je veliki dio stavaka žalbe koje je Slovenija uložila kao dokaz povrede EU prava od strane Hrvatske utemeljen", stoji u dokumentu kojeg je potpisala Karen Banks iz pravne službe, navodi Der Spiegel. Dokument zaključuje kako stoga "odluka Arbitražnog suda mora biti prihvaćena od strane Europske unije".

Napominjući kako ne komentira interne dokumente "koji ne predstavljaju službene odluke ili stajališta Europske komisije", hrvatska vlada je u odgovoru na upit Slovenske tiskovne agencije STA ocijenila kako je odluka Europske komisije da se ne miješa u granični prijepor između Hrvatske i Slovenije ispravna.

"Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni spor oko granice Hrvatske i Slovenije", rekla je hrvatska vlada.

Stav Hrvatske koja je istupila iz arbitražnog sporazuma nakon što ga je Slovenija kompromitirala i ne priznaje arbitražnu presudu je da je granično pitanje bilateralno i da ga treba bilateralno rješavati na temelju međunarodnog prava.

"Stav vlade RH je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije prijateljske države te članice Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, trebaju nastaviti voditi dijalog i riješiti granično pitanje na obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu", navela je hrvatska vlada.

Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković „koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije“, jer bi u protivnom, da se Komisija založila za Sloveniju, "šteta po imidž Hrvatske bila ogromna".

Juncker, kako navodi tjednik, ne želi miješanje Komisije jer "se time nikome ne bi pomoglo". 

Pahor kritizira Europsku komisiju

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je kako Europska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe vezano uz granični spor između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, te da je to "loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu", prenosi agencija STA.

"Europska komisija propustila je priliku da uvaži stajalište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratificirani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definira granica", kazao je Pahor komentirajući pisanje njemačkog lijevo-liberalnog tjednika Der Spiegel da je većina stajališta koje je Ljubljana iznijela u svojoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici ispravna.

"To je bit mišljenja koje Komisije nije uzela u obzir iz političkih razloga", naglasio je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se ne želi miješati u sukob oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija, objavio je Der Spiegel u svom zadnjem broju.

U dokumentu od 18. svibnja ove godine, koju je Der Spiegel dobio na uvid, navodno se pravna služba Europske komisije jasno stavlja na stranu Slovenije. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju