Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog referenduma o reformi

Angela Merkel odgodila posjet Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet njemačke kancelarke Angele Merkel koja je u subotu trebala posjetiti Sloveniju je odgođen, objavila je Slovenska televizija.

Njemačka kancelarka prema ranijim najavama trebala je u subotu doći u svoj prvi posjet Sloveniji, neposredno pred proslave vezane uz 20. obljetnice proglašenja slovenske nezavisnosti. Premijer Pahor najavljivao je da će tom prigodom biti potpisan i bilateralni sporazum o bliskoj suradnji s Njemačkom na političkom, gospodarskom i znanstvenom području.

Slovenska televizija koja je u nedjelju objavila da do posjeta neće doći, pozvala se pri tome na neformalni razgovor premijera Pahora s novinarima u Mariboru prije dva tjedna koji je u međuvremenu, unatoč dogovoru da se radi o 'off the record' izjavama, objavljen na YouTubeu.

Pahor je u Mariboru prije dva tjedna novinarima rekao da je ranije već dogovoreni datum posjeta Angele Merkel otkazan i to dogovorom obiju strana, nakon što je postalo jasno da će u Sloveniji biti održan referendum o mirovinskoj reformi. Pahor je dodao da se razgovaralo o mogućnosti da njemačka kancelarka koja podupire reforme u državama Europske unije usmjerene u jačanje ekonomske konkurentnosti Sloveniju posjeti krajem kolovoza, ali da je nakon pada mirovinske reforme u Sloveniji i neizvjesnosti hoće li zbog toga država ispuniti uvjete koje je prihvatila Paktom za euro to postalo upitno jer je u Sloveniji došlo do političke neizvjesnosti oko stabilnosti njegove vlade.

Obveze iz Pakta za euro koji forsira Njemačka tiču se se stabilizacije javnih financija i ponovnog svođenja proračunskog deficita na manje od tri posto do 2013. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ga ne shvaća ozbiljno' Delo: Pahor je olako obećao svoj glas Njemačkoj Slika nije dostupna Posjet Sloveniji Merkel s Pahorom prošetala središtem Ljubljane

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene