Migranti u Srbiji prosvjeduju. Njih nekoliko stotina izazvalo je prometni kaos u središtu Beograda, a potom su krenuli prema mađarskoj granici.


Budimpešta šuti, a granica je i dalje za migrante čvrsto zatvorena.

Dokle su migranti stigli i što planiraju ove noći, zna reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji se nalazi 35 kilometara od Beograda u Staroj Pazovi, okružen migranatima.

"Što planiraju, ne znaju niti oni sami. Nakon 35 kilometara prijeđenog puta su stali ovdje u centru Stare Pazove i sad vijećaju što i kako dalje", kaže reporter Dnevnika Nove TV, koji je čuo i predstavnika Ureda za izbjeglice srbijanske vlade, koji je migrante uporno nagovarao da krenu prema hrvatskoj, a ne mađarskoj granici, jer je ta granica u potpunosti zatvorena.

"Oni (migranti) još uvijek ovdje dogovaraju i raspravljaju što će ovdje napraviti. Vlada jedna potpuna konfuzija i nitko zapravo ne zna kud bi oni trebali nastaviti. Više od 5000 izbjeglica je u Srbiji u ovom trenutku i ovo je na neki način prethodnica. Ako oni uspiju prijeći u Hrvatsku ili Mađarsku, onda bi i velika većina ostalih krenula", kaže Andrija Jarak.

"Informacije koje imam ovdje u Srbiji kažu da ih je zavarao ovaj neuspjeli referendum u Mađarskoj. Dio izbjeglica je to protumačio kao činjenicu da će Viktor Orban i njegova vlada otvoriti granicu, što je uistinu teško vjerovati da se uopće može dogoditi. Tu su i Liječnici bez granica i predstavnici srbijanskog vladinog ureda za izbjeglice. Svi pokušavaju pomoći, ali nitko ne zna kamo će migranti krenuti dalje", izvještava Andrija Jarak.

Od Stare Pazove do granice s Hrvatskom ima 60-ak kilometara, a do mađarske granice 120 kilometara. "Za vjerovati je da će migranti ipak krenuti prema mađarskoj granici, no trenutno vlada potpuna konfuzija", rekao je Jarak.