Zašto su zapadne države toliko suzdržane kada se radi o Saudijskoj Arabiji? Zašto je toliko malo osuda kršenja ljudskih prava u ovoj monarhiji i u čemu leži njezina moć, analizira Katarina Alvir.

Galerija


"Saudijska Arabija jedan je od glavnih igrača u arapskom svijetu, a time i na svjetskoj sceni. Dva je puta veća od Njemačke i Francuske zajedno, u njoj živi 32 milijuna ljudi, a u njoj su smještena i sveta mjesta islama Meka i Medina.

Vezani članci Presica o napadu na naftna postrojenja (AFP) Pokazali materijalne dokaze: Saudijska Arabija tvrdi da ovo nedvojbeno dokazuje da je njihova naftna postrojenja napao - Iran Zračna puška (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Da ne bude nismo znali: Ako imate ovo oružje morate ga prijaviti policiji, uskoro slijede kazne

Moć ove monarhije  u kojoj kraljevska dinastija Saud vlada čvrstom rukom, krije se u nekoliko stvari i zbog njih je važna zapadu, zbog čega se gotovo nitko ne obazire na kršenja ljudskih prava.

Četvrtina rezervi nafte na svijetu leži u pustinjama Saudijske Arabije, a ova je zemlja i najveća izvoznica crnog zlata. Svaki poremećaj u prozvodnji nafte osjetio bi cijeli svijet. Primjerice, ako Saudijci smanje proizvodnju, cijene skaču, ako povećaju, cijene padaju.

Nafta im je donijela i gospodarsku i političku moć, kao i stratešku važnost. Saudijci su veliki kupci oružja. Imaju treći po veličini vojni proračun na svijetu. Prošle godine svoje prvo inozemno putovanje Donald Tramp počeo je posjetom saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Sklopili su najveći ugovor u američkoj povijesti, prodat će im oružje za 110 milijardi dolara, a u sljedećih deset godina taj bi se iznos trebao popeti na čak 350 milijardi dolara. Nakon Amerikanaca, Saudijci najviše kupuju od Britanaca, Francuza, Španjolaca.

Da im Zapad uvede sankcije, okrenuli bi se kupovanju od Rusa i Kineza, a to niti jedna od zapadnih zemalja ne želi. Saudijci igraju i važnu ulogu u borbi protiv terorizma, iako su gotovo sve islamističke terorističke organizacije imale neku poveznicu s Rijadom.

Od Osame bin Ladena, do skupina koje se bore u Siriji. Već godinama bombardiraju susjedni Jemen u kojem su goleme civilne žrtve, kao i raširena glad. Saudijci su strateški partneri Amerikanaca i cijelog zapada. Protuteža su Iranu s kojim se bore za prevlast u regiji, a tu je riječ i o sukobu sunita i šijita, dva pravca islama.

U zemlji se živi po strogom šerijatskom pravu. Preljub se kažnjava kamenovanjem, krađa odsijecanjem ruke, a homoseksulace, ubojice i izdajice javno se pogubljuje. Državom vlada vremešni kralj, pa je zapravo sva moć u rukama princa Mohameda Bin Salmana. 33-godišnjak je svijetu pokušao pokazati lice čovjeka koji mijenja zemlju, pa je ograničio ovlasti vjerske policije, a žene od ove godine mogu voziti automobil, ali sve je drugo ostalo isto.

Kako bi učvrstio moć, dao je uhititi oko 200 prinčeva, ministara, bogataša pod opužbama za korupciju i pranje novca. Promjene su kozmetičke, a za mnoge se stvari i dalje može doslovno ostati bez glave". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr