Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odani prijestolonasljedniku

Krvava mučenja, zaraze virusom i komadanja: Metode odreda koji je likvidrao Khashoggija

Prosvjedi ispred Bijele kuće zbog ubojstva novinara (Foto: AFP)
Prosvjedi ispred Bijele kuće zbog ubojstva novinara (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Prosvjedi ispred Bijele kuće zbog ubojstva novinara (Foto: AFP) Prosvjedi ispred Bijele kuće zbog ubojstva novinara (Foto: AFP) Foto: AFP Prosvjednici provociraju Trumpa i Mohammeda bin Salmana (Foto: AFP) Prosvjednici provociraju Trumpa i Mohammeda bin Salmana (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Navodni ubojica Khashoggija koji je i sam nenadano poginuo (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Elitni odred saudijskih ubojica koji je ubio i raskomadao novinara Jamala Khashoggija sastoji se od 50 najboljih vojnih agenata Saudijske Arabije koji djeluju na specijalnim misijama i koriste samo "posebne" metode likvidiranja.

Jamala Khashoggija ubili su pripadnici elitne ubilačke saudijske grupe Tigrovi, koji nepokolebljivo služe zapovijedima svog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, za Middle East Eye izjavio je izvor koji je izvrsno upućen u unutarnju organizaciju tajnih službi Saudijske Arabije. 

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu Sve se istražuje Otkriven motiv ubojstva poznate grafičke dizajnerice: Zašto je ubojica majci dvoje djece prerezao vrat? Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu priveden na sud FOTO Ovo je muškarac koji je prerezao vrat ženi kod savskog nasipa: Skrivao je lice, ima ozlijeđenu ruku

Iako je Khashoggi trenutačno najpoznatija žrtva odreda Tigar ili Firgat el-Nemr, nije i jedina. Ovaj je odred osnovan prije godinu dana i već su dobro poznati američkim obavještajnim službama. Pripadnici Tigra regrtutiraju se iz najviših redova vojske i obavještajnih službi Saudijske Arabije. Samo najbolji postaju dio odreda Tigar.

Prema tajnom izvoru Middle East Eye, osnovni je cilj odreda izvršavanje što uspješnijih tajnih likvidacija saudijskih disidenata na način koji neće zaokupiti pažnju javnosti. 

Krvave metode

Primjer ubojstva Jamala Khashoggija u Istanbulu 2. listopada dokaz je da odred Tigar nema problem uprljati ruke. Podsjećamo, Khashoggi je mučen, ubijen i zatim raskomadan u saudijskom konzulatu.

Ovisno o cilju misije, odred izvršava i zataškane likvidacije koje inscenira da izgledaju kao automobilske nesreće ili požari. Govori se i o bizarnim metodama ubijanja, kao što je ubrizgavanje smrtonosnog virusa jednom disidentu za vrijeme njegova rutinskog pregleda u bolnici. 

Odred Tigar svoje ime duguje generalu Ahmedu al-Assiriju koji je poznatiji i kao "Tigar Juga". Al-Assirii je do prošlog tjedna bio zapovjednik saudijske tajne službe, no zbog međunarodnog pritiska prošlog je tjedna otpušten s dužnosti.

Svoju je reputaciju stekao brutalnim saudijskim zračnim napadima na Jemen, kada je zadobio nadimak "Zvijer", što mu se navodno svidjelo, navodi anonimni izvor.

Odani tjelohranitelji

Čak je pet osobnih tjelohranitelja princa prijestolonasljednika regrutirano za elitni odred, a svi su sudjelovali u ubojstvu Khashoggija. 

U skupini od 15 muškaraca koji su raskomadali Khashoggija bili su i Maher Abdulaziz Mutrib, Mohammed al-Zahrani i Dhaar al-Harbi.

Mutrib je diplomat i general koji je pratio Muhammeda bin Salema na njegovim putovanjima ranije ove godine. Opisuje ga se kao "kičmu" odreda Tigar. Princ ga je sam odabrao te ima apsolutno povjerenje u njega i njegovu poslušnost. Princ je infiltirao svoje ljude u odred kako bi mogao lakše kontrolirati likvidacije i biti pravovremeno obaviješten o svakom detalju likvidacija. 

Izvor je izjavio da su Mutrib i trojica njegovih kolega ubrizgali injekciju sa smrtonosnim otrovom u Khashoggijevo tijelo, kako ne bi bilo otpora dok ga komadaju. Najvjerojatnije mu je ubrizgan morfij. 

Ubojite  "protukorupcijske" operacije 

Jedna od prvih tajnih operacija koje je odred izvršio bilo je ubojstvo princa Masoura bin Moqrena u studenom prošle godine. Princ Mansour bio je poznati protivnik Mohhameda bin Salmana te ga je javno kritizirao. Nenadano je poginuo nakon što se njegov helikopter srušio u blizini saudijske granice s Jemenom. 

Princ Mansour u tom je trenutku pokušavao pobjeći iz zemlje, a poginuo je samo nekoliko sati prije početka velike čistke među saudijskim prinčevima i političarima. Protukorupcijska operacija koju je inicirao princ prijestolonasljednik rezultirala je desecima zatvaranja u rijadskom hotelu Ritz-Carlton. 

Vjeruje se da iza pogibilje princa Mansoura stoji jedan od pripadnika Tigra, a koji je optužen i za Khashoggijevo ubojstvo. 

Meshal Saad al-Bostani poručnik je saudijskog zrakoplovstva, a Masnourov helikopter srušio je raketom ispaljenom iz drugog helikoptera", tvrdi izvor. 

Nedugo nakon likvidacije Khashoggija i sam je Bostani poginuo u navodnoj automobilskoj nesreći u Rijadu 18. listopada. 

Ubijali i HIV-om

Izvor Middle East Eye uvjeren je da je Bostani ubijen injekcijom smrtonosnih virusa, tijekom liječničkog pregleda. Jedna od tehnika za koju tvrdi da odred Tigar koristi pri obračunavanju s disidentima jest ubrizgavanje smrtonosnih virusa i HIV-a u protivnike saudijske vlade.

"Kao dokaz uspješnosti misije, pripadnici odreda odnijeli su Khashoggijeve odrezane prste u Rijad i pokazali ih saudijskom prijestolonasljedniku, koji je uvijek govorio da će odrezati prste svakom piscu koji piše protiv njega", dodao je upućeni izvor. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene