Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč incidentu i tenzijama

Analitičari: Teško da će na Korejskom poluotoku izbiti rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un naredio je punu borbenu pripravnost svojoj vojsci, pošto je njegova vlada izdala ultimatum Seulu i zatražila da prekine s emitiranjem propagande s velikih zvučnika na granici ili se suoči s vojnom odmazdom, ali analitičari smatraju da su izgledi za izbijanje rata vrlo mali.

Zamjenik južnokorejskog ministra obrane Baek Seung-joo rekao je da bi Sjeverna Koreja mogla zapucati prema nekima od 11 lokacija na kojima se uz graničnu demilitariziranu zonu nalaze zvučnici.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Pripravnost za rat Kim Jong Un nakon vojne vježbe neprijatelja: "Moramo brzo biti savršeno spremni za rat" Slika nije dostupna Strani diplomati ipak ostaju 'Teško je reći koje su prave namjere S. Koreje, moguće da jačaju režim unutar zemlje'

Napetosti su porasle u četvrtak kada je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko granata na teritorij Južne u znak prosvjeda protiv emitiranja. Južna Koreja odgovorila je na paljbu s 29 svojih topničkih granata.

Nije bilo nikakvog stradanja ili materijalne štete što jasno govori da je jučerašnja paljba bila samo upozorenje, javlja Reuters.

Glavnim gradom Sjeverne Koreje orilo se: 'Iznad svih - Hrvatska!'

Analitičari kažu da nijedna strana ne želi eskalaciju. "Činjenica da u jučerašnjem granatiranju nije bilo nikakve štete znači da ne žele širenje sukoba. Uvijek ima šanse za rat, ali te šanse su vrlo, vrlo, vrlo male", kaže Yang Moo-jin, profesor sjevernokorejskih studija na fakultetu u Seulu.

Godine 2004. dvije Koreje dogovorile su da će razmontirati zvučnike za propagandu na granici. Emitiranje propagande i kontrapropagande bio je sastavni dio psihološkog rata dviju zemalja.

Južna Koreja ponovo je počela s emitiranjem 10. kolovoza u očitoj reakciji na to što su dvojica južnokorejskih vojnika ranjena u eksploziji mine u demilitariziranoj zoni. Seul smatra da je za to kriv Pjongjang.

Sjeverna Koreja je idućeg dana odgovorila time što je i ona ponovo krenula s emitiranjem. Međutim, sjevernokorejski zvučnici su toliko loši da se teško može razumijeti što se s govori, javlja BBC.

Službena sjevernokorejska agencija KCNA javila je da je Kim zbog toga uveo "poluratno stanje" i zaprijetio Seulu da će na propagandni rat, ne prestane li, odgovoriti pravim.

Takva retorika i prijetnje, napominje BBC, za sjevernokorejske vlastodršce nisu rijetkost.

Razlika je, napominje analitičar John Delury, što su sjevernokorejske prijetnje dosad uglavnom općenite. "Pjongjang je stalan izvor poopćenih prijetnji. Precizna priroda ove prijetnje je neobična. Sada su i Seul i Pjongjang izloženi i netko mora prvi trepnuti", kaže Delury. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene