Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Analitičari: 'Etiopija je postala američka marioneta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Invazijom na Somaliju Etiopija je dopustila sebi da postane nova američka marioneta i suučesnik rata američkog predsjednika Georgea W. Busha protiv islamista u Somaliji', ocjenjuje u Guardianu analitičar Cameron Doudu iz Gane upozoravajući da islamisti ni izdaleka nisu poraženi.

'Ako nas je 20. stoljeće čemu naučilo, onda je to spoznaja kako male skupine boraca koji se ne boje umrijeti, mogu slomiti moćne vojske. Mali Vijetnam ponizio je moćnu Ameriku, a mudžahedini protjerali sovjetsku vojsku iz Afganistana', piše  Doudu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pripremi novi napad na islamiste u Somaliji Slika nije dostupna Etiopija bi se mogla povući iz Somalije za dva tjedna

Propitujući razloge uključenja Etiopije u rat u Somaliji, analitičar ističe kako razlog nije strah za vlastitu sigurnost jer su dvije zemlje ratovale krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, ali mir vlada na zajedničkoj granici već desetljeće.

'Kriza je eskalirala raspoređivanjem američkih pomorskih snaga u vodama blizu Somalije sa zadaćom da spriječe bijeg islamističkih boraca (Vijeće islamskih sudova, SICC), za koje Amerikanci tvrde da su povezani s terorističkim mrežama, uključujući al-Qaidu', navodi analitičar iz Gane. 

Etiopska invazija bit će isprva ocijenjena 'uspješnom', ali SICC je ukorijenjen u Somaliji, tražit će nova utočišta i pregrupirati se, što se stoljećima događalo u Somaliji kada su borci 'nestajali' u pustinji i ponovo se budili.

Islamisti k tomu primaju i financijsku pomoć bogataša iz islamskih sekti iz bogatih arapskih zemalja. 

Doudu ističe kako je opasnost ovog puta veća jer bi u sukob mogle ući i druge zemlje, poput Eritreje, koja vodi skupi rat s Etiopijom i neće se nećkati pomoći neprijatelju svog neprijatelja.

Američki cilj operacije je očuvati slobodan pristup Crvenome moru tankerima s naftom i spriječiti jačanje ćelija al-Qaide u Somaliji ili Etiopiji koje imaju muslimansko stanovništvo, piše Doudu, te nadodaje kako u Afričkoj uniji američka politika već izaziva golemu konfuziju jer mjesecima AU bezuspješno pokušava privoljeti Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati njezine snage za Darfur u Sudanu.

S druge strane, trebalo je nekoliko dana nakon etiopske invazije da, uz američki poticaj, Vijeće sigurnosti pristane na snage AU za Somaliju.

Slično upozorenje o dobivenoj bitci, ali ne i ratu protiv islamista, koji su oslabljeni, ali ne i poraženi, iznose analitičari na koje se poziva Reuters.

SICC je brojao od tri do četiri tisuće boraca kad je bio najsnažniji no ni danas nije potrošena snaga, prenosi Reuters ocjenu somalskog analitičara koji podsjeća kako se slično zbilo i 90-ih godina kada je Etiopija u Somaliji razbila pripadnike islamske skupine al-Itithaad al-Islaami. Deset godina nakon toga islamisti su uskrsnuli u SICC-u.

'Uvjeren sam kako ovo nije zadnji put da viđamo SICC', rekao je neimenovani analitičar, a njegove je riječi na neki način potvrdio i glasnogovornik milicije Abdirahim Ali Mudey zaprijetivši: 'Dići ćemo se iz pepela!'.

Drugi somalski stručnjak, koji živi izvan domovine, ocjenjuje kako bi se gerila mogla pojaviti s novom strategijom i zaigrati na kartu tradicionalnog neprijateljstva prema Etiopiji pa bi se tako 'mogla promijeniti njihova struktura i ton, ovog puta nacionalistički'. 

Jasno je da Amerikanci žele ozakoniti invaziju stavljajući je pod kontrolu Afričke unije koju su mjesecima ponižavali, ističe autor i zaključuje kako se Etiopija, kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, treba solidarizirati sa sebi sličnima. No ona se dala uvući u sukob kao nova američka marioneta, i u borbi slabih protiv jakih svrstala na krivu stranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene