Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amnesty International traži rješenje pitanja 'izbrisanih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamnaest nacionalnih sekcija organizacije Amnesty International pozvalo je otvorenim pismom slovenskog premijera Janeza Janšu da se zauzme za rješenje pitanja 'izbrisanih neslovenaca'.

29. veljače ove godine navršava se 16 godina otkako su 'izbrisane' tadašnje slovenske vlasti izbrisale iz popisa stanovništva jer nisu tražili ili dobili slovensko državljanstvo, pa im je ukinut dotadašnji domicil. 

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Kako su prenijeli slovenski mediji, Amnesty International slovenskog premijera poziva da se osobno zauzme za rješenje njihova statusa i iz parlamentarne procedure povuče svoj prijedlog Ustavnog zakona po kojemu bi se 'izbrisanima' vraćao slovenski domicil postupno i selektivno, a tom zakonu protive se oporbene stranke.

Prijedlog Ustavnog zakona Janšine koalicije u suprotnosti je s pravorijekom slovenskog Ustavnog suda i s preporukama međunarodnih organizacija, a osim toga 'retroaktivno pokušava legalizirati' ukidanje slovenskog domicila za izbrisane, te 'zanijekati odgovornost i ispravljanje nepravedne odluke', a uz to ukida pravo na odštetu onima koji su zbog oduzimanja domicila ostali bez posla i socijalnih prava, navodi u pismu Janši Amnesty International, a prenose slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene