Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi nakon svrgavanja Mursija

Američkog izaslanika u Egiptu obje strane dočekale 'na nož'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski islamisti i njihovi protivnici 'na nož' su u ponedjeljak dočekali prvog američkog izaslanika koji je stigao u Egipat nakon vojnog svrgavanja izabranog predsjednika Mohameda Mursija.

Zamjenik američke državne tajnice William Burns doputovao je u podijeljenu egipatsku prijestolnicu, gdje su obje strane ljute na SAD, svjetsku supersilu koja pomaže Egiptu s 1,5 milijardi dolara godišnje, uglavnom za vojsku koja je svrgnula predsjednika Mohameda Mursija.

Kriza u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, koja ima mirovni sporazum s Izraelom i kontrolira plovidbu Sueskim kanalom, podigla je na noge saveznike u regiji i na Zapadu.

Washington, koji nikad nije bio sretan zbog uspona Mursijeva Muslimanskog bratstva, dosad je odbijao reći smatra li Mursijevo svrgavanje vojnim udarom, što bi za posljedicu imalo prekid pomoći.

>>
Zamrznuta imovina 14 čelnika Muslimanskog bratstva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otmice i mučenja Bivši egipatski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora Slika nije dostupna 'Novinarstvo nije zločin' FOTO Globalna podrška novinarima Al Jazeere!

State Departement je priopćio da će se Burns susresti s 'civilnim udrugama' i s vladinim dužnosnicima, no islamistička stranka Nur te protumursijevski pokret Tamarud objavili su da su odbili sastanke s Burnsom.

'Kao prvo, moraju priznati novi sustav. Drugo, moraju se ispričati za potporu Muslimanskom bratstvu i terorizmu. Tek onda možemo o tome razmisliti', rekao je osnivač Tamaruda Mahmud Badr.

Stranka Nur, nekoć saveznik Mursijeva Muslimanskog bratstva, koji je prihvatila vojno preuzimanje vlasti, priopćila je da je odbila sastanak s Burnsom zbog 'neopravdanog' mješanja SAD-a u unutarnje stvari Egipta.

Muslimansko bratstvo također je objavilo da se ne namjerava susresti s Burnsom. Dok njegovi protivnici optužuju Washington za potporu Mursiju, Muslimansko bratstvo sumnja da je Washington bio umiješan u njegovo svrgavanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene