Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki vojnik priznao ubojstvo i silovanje djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojnik je priznao da je sudjelovao u silovanju i ubojstvu iračke djevojčice i triju članova njezine obitelji, izvijestio je u ponedjeljak vojni istražitelj u Bagdadu.

Specijalni agent Benjamin Bierce svjedočio je u ponedjeljak tijekom predistrage u logoru Liberty u Bagdadu kojom se treba utvrditi hoće li četvorici američkih vojnika optuženim za silovanje i ubojstvo suditi vojni sud ili im prijeti smrtna kazna.
Peti vojnik, narednik Anthony Yribe (22) optužen je što o tome nije obavijestio nadređene.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska, ilustracija - 2 tragedija u Velikoj Gorici Tijekom vježbe preminuo vojnik Hrvatske vojske Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Agent Bierce je izjavio da je vojnik James Barker (23) tijekom
saslušanja priznao da je sudjelovao u silovanju i ubojstvu
četrnaestogodišnje Iračanke, kao i u ubojstvu njezine obitelji, u noći na 12. ožujka u Mahmudiji, 30 km južno od Bagdada. Bierce je kazao da je Barker potpisao iskaz.

Optuženi vojnici, pripadnici ugledne 101. desantne divizije, nakon pijanke su se prerušili i na poziv kolege Stevena Greena (20) koji je htio "ići u jednu kuću i ubijati Iračane", krenuli skupa s njim.

Green je 4. srpnja optužen u SAD-u. Tvrdi da nije kriv, a sudit će mu civilni sud, jer je iz vojske otpušten zbog "psiholoških poremećaja".

Jedan od njih, Bryan Howard (19) ostao je pred kućom čuvati stražu, kako je pod prisegom posvjedočio Bierce. Narednik Paul Cortez (23) i James Barker su tada pokušali silovati djevojčicu pred Jesseom Spielmanom (21), ali u tome nisu uspjeli.

Nakon silovanja i ubojstva cijele obitelji vratili smo se na svoju kontrolnu točku i "pekli pileća krilca", izjavio je Bierce Green je u međuvremenu odveo oca, majku i petogodišnju sestru žrtve u drugu sobu i ustrijelio ih.

Zatim je Green silovao djevojčicu, nakon čega ju je ustrijelio iz jurišne puške AK-47. Vojnici su zatim pokušali zapaliti trupla. 

Afera je izazvala ogorčenje u SAD-u i u Iraku, gdje je premijer Nuri al-Maliki zatražio da se njegova vlada priključi istrazi i da se svim američkim vojnicima ukine imunitet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene