Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćat će više od siromašnijih

Američki Senat dobio prijedlog 'Buffettovog propisa', bogatašima veći porezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki milijunaši plaćat će porez po efektivnoj stopi od najmanje 30 posto, prema prijedlogu zakona koji je podnesen Senatu uz potporu predsjednika Baracka Obame, a dobio je ime po milijarderu investitoru Warrenu Buffettu.

Porezni zakon koji je dobio nadimak 'Buffettov propis', odražava nastojanje demokrata Obame da uoči izbora u studenom ukaže na vrstu nepravednosti koju po njemu predstavlja Buffettova porezna anomalija - da on plaća porez po nižoj efektivnoj stopi od svoje tajnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zdravstveni sustav kamen smutnje Senat učinio prvi korak prema ukidanju Obamacarea Slika nije dostupna Danas su milijarderi SKROMNI POČECI Neglamurozni prvi poslovi uspješnih ljudi

>> Warren Buffet: Bogati su porazili siromašne

'Zakon o plaćanju fer udjela 2012.', koji je predstavio demokratski senator Sheldon Whitehouse, praktično nema izgleda za prolaz ove godine jer su republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, prisegnuli da neće povećavati poreze.

'Predsjednik Obama očajnički želi odvratiti pozornost od njegove neuspjele ekonomske politike', rekao je Kevin Smith, glasnogovornik predsjednika Predstavničkog doma John Boehnera. Republikanci 'će se usredotočiti na poreznu politiku koja pomaže otvaranju radnih mjesta', kazao je.

Prihodi koji bi se prikupili od novog poreza još nisu službeno izračunati, ali Bijela kuća je objavila procjenu da bi se radilo o 40 do 50 milijardi dolara godišnje. U listopadu je čelnik senatske većine Harry Reid, demokrat, predložio Zakon o američkim radnim mjestima, koji je uključivao prvu verziju Buffettova propisa kao prirez na milijunaše od 5,6 posto. On nikada nije došao na glasovanje.

Oko 94.500 poreznih obveznika, četvrtina svih američkih milijunaša, plaćaju nižu stopu poreza od većine poreznih obveznika srednjeg dohotka, prema Kongresnoj istraživačkoj službi. Buffett živi od ulaganja koja se oporezuju po 15 posto za kapitalne dobitke i kvalificirane dividende. Buffettova tajnica zaradi plaću, koja se, zavisno od poreznog razreda, oporezuje po stopi od 10 do 35 posto.

Pitanje porezne pravednosti u SAD-u došlo je u prvi plan prošloga mjeseca kada je republikanac Mitt Romney, jedan od najbogatijih ljudi koji su se ikada kandidirali za predsjednika, i njegova supruga Ann, pod pritiskom objavili svoje porezne prijave koje su pokazale da su platili efektivnu poreznu stopu od 13,9 posto u 2010., i očekuju da će platiti efektivnu poreznu stopu od 15,4 posto kada podnesu prijavu za 2011. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene