Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna stvar je sigurna - Islamskoj državi treba zadati teške udarce na njenom samom ishodištu.


Novi dokumenti američkih obavještajaca otkrivaju kako će se Islamska država proširiti diljem svijeta ukoliko ne doživi neke značajnije gubitke u Iraku u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Mosul: Islamska država raznijela džamiju u kojoj je Al-Bagdadi prije 3 godine proglasio "kalifat" Slika nije dostupna "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

Ovo izvješće naručila je Bijela kuća prethodno napadima u Parizu kojem je uslijedio i napad u Kaliforniji te ubojstvo guvernera jemenskog grada Adena.

Što se tiče napada na Jemen, oni su eskalirali od listopada naovamo, a upad terorističke skupine na njihov teritorij uvelike sliči situaciji u Libiji gdje su džihadisti zauzeli grad Sirt na Mediteranu.

PROCURILI DOKUMENTI IS-A Ovako pokušavaju postati legitimna država

Naime, jednako kao što je Libija strateški bitna džihadistima zbog pristupa Europi, tako je i Jemen bitan za samoprozvani kalifat zbog granice s Afrikom i Saudijskom Arabijom.

Istovremeno, ovih su dana u javnost procurili i dokumenti Islamske države koji pokazuju kako je ova skupina uspostavila relativno visoku razinu administracije u nastojanju da samoprozvani kalifat pretvori u legitimnu državu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook