Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije zatvaranja

Američki ministar pravosuđa najavio posjet Guantanamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je u srijedu da će posjetiti mornaričku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi, u okviru priprema za provedbu plana predsjednika Baracka Obame za zatvaranjem tamošnjeg zatočeničkog centra za osumnjičene za terorizam.

Holder je najavio da će Guanatanamo posjetiti u ponedjeljak 23. veljače kako bi se iz prve ruke uvjerio kakvi uvjeti vladaju u zatvoru u kojem je trenutačno oko 250 zatočenika. 'Moramo tamo kročiti kako bi stvarno vidjeli što se događa u tom objektu, kako bi vidjeli kakvi su uvjeti, kako su ljudi zatvoreni, te kako bi razgovarali s ljudima o tehnikama ispitivanja koje su se koristile', rekao je Holder novinarima u ministarstvu pravosuđa. 'Mislim da će to biti važan prvi korak dok pokušavam riješiti pitanja koja mi je predsjednik povjerio', dodao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervju medijima Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu Slika nije dostupna Zatvor za militante 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo

>> Amnesty poziva novog američkog predsjednika da zatvori Guantanamo

Obama je 22. siječnja izdao nalog o zatvaranju zatočeničkog centra Guantanamo u roku od godinu dana i zabranio obavještajnim službama uporabu grubih metoda ispitivanja. Formirao međuresornu radnu skupinu koja treba preporučiti rješenja za zatočenje, ispitivanje i procesuiranje 'neprijateljskih boraca'.

O pravnoj složenosti zadaće zatvaranja Guantanama svjedoči današnja odluka prizivnog suda u Washingtonu koji je poništio odluku nižeg suda da se 17 zatočenika iz Guantanama, etničkih Ujgura iz Kine koji nisu označeni kao 'neprijateljski borci', oslobodi i prebaci na tlo SAD-a. Prizivni sud poništio je takvu odluku, navodeći da izvršna vlast, a ne sudovi, treba donositi odluke o imigraciji, što ne mijenja činjenica da su oni godinama zatvoreni bez optužbe.

Njihova je sudbina diplomatski problem već niz godina. Američka vojska navodi da su povezani s militantnim skupinama koje traže odcjepljenje od Kine, dok ih SAD ne želi vratiti u Kinu zbog straha da će biti mučeni. Početkom ovog mjeseca Peking je upozorio druge zemlje da ne prihvaćaju te ljude, podižući potencijalnu diplomatsku blokadu Baracku Obami u njegovu planu da zatvori Guantanamo u roku od godinu dana, navode američki mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene