Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavke nakon napada talibana

Američki ministar obrane stigao u nenajavljen posjet Kabulu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Jim Mattis doputovao je u ponedjeljak u nenajavljen posjet Afganistanu, gdje je raspoređeno 8.400 američkih vojnika, tri dana nakon krvavog napada talibana koji je potaknuo promjene u vojnom vrhu zemlje.

General Jim Mattis će par sati provesti na poznatom terenu jer je ondje zapovijedao brigadom nakon 11. rujna 2001., a zatim i međunarodnim operacijama od 2010. do 2013. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzimanje vlasti Novu afganistansku vladu vodit će suosnivač talibana: ''Pripreme su u posljednjoj fazi'' Slika nije dostupna navodno poginulo dijete VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Kabulom: Amerikanci raketom pogodili teroriste koji su planirali napad na aerodrom

Njegov je zrakoplov sletio nepun sat vremena nakon objave informacije o ostavci afganistanskog ministra obrane Abdulaha Habibija i načelnika glavnog stožera afganistanske vojske, generala Kadama Šaha Šahima.

Obojicu optužuju za nemar nakon napada skupine desetak talibana u petak na jednu od najvećih vojnih baza na sjeveru zemlje, blizu Mazar-i-Šarifa, pri čemu je poginulo više od 150 mladih novaka.

General Mattis treba razgovarati s generalom Johnom Nicholsonom koji zapovijeda NATO-vim operacijama u Afganistanu te s predsjednikom Ašrafom Ganijem i njegovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, doznaje se od bliskih izvora.

Njegovu je posjetu 16. travnja prethodio posjet američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, generala H.R. McMastera, prvog dužnosnika Trumpove administracije koji je posjetio Kabul.

Sjedinjene Države koje u ime borbe s terorizmom pomažu afganistanskoj vojsci, uz NATO-ve operacije vode i zračne udare na položaje Al Kaide, talibana i skupine Islamske države (IS) te drže 8.400 ljudi stacioniranih u toj zemlji.

General Nicholson je u veljači izjavio u Kongresu u Washingtonu da bi za pobjedu nad pobunjenicima trebalo "još nekoliko tisuća" ljudi.

No nema nikakvih naznaka da je general Mattis izjavio bilo što u tom smislu.

Predsjednik Gani je nakon ostavke vojnog vrha u ponedjeljak objavio da je smijenio četvoricu generala vojnog korupusa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene