Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki kongresmen upleten u pedofilsku aferu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski kongresmen Mark Foley sa Floride u petak je podnio ostavku predsjedniku Predstavničkog doma američkog Kongresa, dan nakon što je bivši kongresni poslužitelj izašao u javnost s tvrdnjama kako ga je Foley tijekom 2005., kada je imao 16-godina, uznemiravao s e-mail porukama koje je okarakterizirao 'bolesnima'.

'Danas sam uručio pismo predsjedniku Predstavničkog doma u kojem ga obavještavam o svojoj odluci da s današnjim danom podnesem ostavku. Zahvaljujem ljudima iz 16. kongresnog okruga Floride što su mi omogućili da im služim 12 godina, bila mi je čast. Duboko žalim i ispričavam se što sam iznevjerio svoju obitelj i narod Floride, koji sam imao povlasticu predstavljati', naveo je Foley u pisanom priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svećenik priznao intimne odnose s Foleyem Slika nije dostupna Republikanci se ispričali zbog Foleyevih laži

U e-mail porukama, koje je pribavila udruga Građani za odgovornost i etičnost iz Washingtona (CREW), Foley komentira kongresnog poslužitelja govoreći 'upravo sam mu poslao e-mail...on je tako dragi dečko...djeluje puno starije nego što je....u sjajnoj je formi...upravo sam završio biciklističku turu od 25 milja i sada idem u teretanu....kako ti se sviđa u školi ove godine..?'. Foley potom u poruci traži od poslužitelja njegovu fotografiju.

Mladić koji je proslijedio te poruke drugom članu kongresnog osoblja, opisao je poruke kao 'bolesne, bolesne, bolesne'.

'Možda sam paranoičan, no to me izluđuje', naveo je poslužitelj u jednoj poruci koju ima CREW.

Glasnogovornik je u Foleyevo ime izjavio kako kongresmen priznaje da se dopisivao s bivšim poslužiteljem, ali negira da je u tome bilo išta neprimjereno. TV mreža ABC u večernjim je vijestima objavila kako postoje i druge Foleyeve e-mail poruke koje su 'slikovitije i štetnije naravi', jednu razmjenu poruka je objavila i na svojoj web stranici.

Predsjednik Predstavničkog doma Dennis Hastert (R) iz Illinoisa, podržao je Foleyevu ostavku, rekavši kako nikome nije drago, ali da je učinio pravu stvar.

Do neugodne afere i ostavke u republikanskim redovima dolazi mjesec i pol prije parlamentarnih izbora u studenom, na kojima će, kako se očekuje osvajanje većne u Kongresu ovisiti od nekoliko zastupničkih mjesta. Demokrati trebaju osvojiti 15 novih mjesta kako bi okončali desetljetnu vladavinu Republikanaca.

Foley, koji je slovio kao umjereni konzervativac, odrađivao je svoj šesti mandat i očekivao se njegov siguran reizbor, no sada je njegov protukandidat, demokrat Tim Mahoney u velikoj prednosti. Prema izbornom zakonu, Foleyevo ima mora ostati na izbornom listiću, a stranka će odlučiti kome će pripasti glasovi koje osvoji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene