Mike Pompeo (Foto: AFP)
Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u petak optužio Kinu da pokušava proširiti svoj utjecaj korumpiranjem čelnika zemalja u razvoju.


U razgovoru u radio emisiji novinara Hugha Hewitta, američki državni tajnik Mike Pompeo je naglasio spremnost Kine da upotrijebi svoj novac diljem svijeta.

Vezani članci Slika nije dostupna Propali mu planovi: Evo zašto Trumpova diplomacija neće "upaliti" kod Kineza Slika nije dostupna Kinezi američkoj delegaciji: Kina i SAD imaju više zajedničkih interesa nego razlika

"Kada Kina nudi mito u zamjenu za projekte infrastrukture, to ima negativan učinak na ljude u toj zemlji", rekao je Mike Pompeo i dodao da je "to je sustav koji Sjedinjene Države namjeravaju odmah suzbiti".

Porastom napetosti s Pekingom u vezi trgovine, Sjedinjene Države sve glasnije upozoravaju zemlje u razvoju protiv kineske gospodarske ofenzive.

Pompeo drži da se kineska sklonost korištenja ratne blagajne za povećanje svog upliva u svijetu intenzivirala tijekom posljednje dvije ili tri godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping je 2015. godine obećao da će posvetiti 250 milijarda dolara za izravna ulaganja u Latinsku Ameriku i Karibe. Govorio je i o dvostrukom većem iznosu u trgovinskim razmjenama, zaprijetivši tako smjenjivanjem Sjedinjenih Država s mjesta prvog gospodarskog partnera tih zemalja.

Američko upozorenje o korupciji ulazi u kontekst pogoršanja bilateralnih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država. Osim carina koje je odredila Trumpova administracija za polovicu kineskih uvoza, Sjedinjene Države kritiziraju Peking po pitanju vjerskih sloboda i brinu ih kineske vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru. (Hina)