Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švedski savjetnik tvrdi

'Američke bi vlasti Assangeu trebale dati jamstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik u švedskom ministarstvu pravosuđa rekao je da bi američke vlasti trebale osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu dati jamstva koja traži da ga se iz Švedske ne izruči u SAD.

Švedski zakon i Europska konvencija o ljudskim pravima koju je Švedska potpisala zabranjuju izručenje u državu u kojoj postoji smrtna kazna, rekao je savjetnik Per Hedvall.

Dobije li Stockholm zahtjev za izručenje neke države u kojoj postoji smrtna kazna, kao u SAD-u, "jamstva moraju doći od druge države (tražitelja izručenja) da smrtna kazna neće biti izrečena niti izvršena" u tom slučaju, objasnio je.

"Jamstva ne dolaze s naše strane, moraju doći s druge strane", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Afera WikiLeaks Hoće li Assange biti izručen SAD-u? Osnivač WikiLeaksa oglasio se putem videolinka iz zatvora Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Ivan Vrdoljak o prozivkama na odgovornost za Uljanik i "šurovanju" s Pupovcem: "Češće se čujem s njim nego s premijerom"

>> Ekvador: Pokušaj da provali u veleposlanstvo bio bi diplomatsko samoubojstvo za Britaniju

Assange (41) strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije Švedskoj mogao potom biti izručen u SAD, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt.

Švedska je zatražila njegovo izručenje zbog optužbi za silovanje što on niječe. Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene