Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kazao je u četvrtak na sudu u Londonu da ne želi da ga se izruči Sjedinjenim Državama, gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu, jednog od najvećih takvih slučajeva u povijesti.

Galerija


SAD je zatražio njegovo izručenje nakon što je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 11. travnja. Optužen je za urotu u cilju provale u računala, za što može dobiti do pet godina zatvora.

Vezani članci General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje'' Posljedice oluje koja je pogodila SAD - 2 Zimska oluja pogodila SAD: Ledena kiša, tuča i tornada u sedam država odnijelo devet života, otkazani letovi

U izjavi danoj putem videoveze iz britanskog zatvora Assange je sudu rekao da ne želi biti izručen.

Slučaj je odgođen do 30. svibnja, kada će se održati proceduralno saslušanje, a još jedno, sadržajnije saslušanje predviđeno je za 12. lipnja. Puno saslušanje pred izručenje očekuje se za nekoliko mjeseci, po sudu.

"Moglo bi trajati godinu dana. Ovo je samo proceduralno saslušanje nakon kojeg slijedi mnogo dulji postupak o izručenje tako da je danas ovo kratko", rekla je Jennifer Robinson, odvjetnica Juliana Assangea.

Assange je u srijedu na britanskom sudu osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu jer je u ekvadorskom veleposlanstvu proveo sedam godina.

Utočište u veleposlanstvu potražio je u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi da je počinio silovanje, što on niječe. (Hina) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr