Glavni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalnji pokušava nametnuti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u ožujku 2018., iako je odbijen, kako bi se suprotstavio Vladimiru Putinu i u tu je svrhu u nedjelju mobilizirao svoje pristaše u cijeloj zemlji.

Galerija


Tisuće pristaša karizmatičnog odvjetnika i protukorupcijskog blogera s povremenim nacionalističkim naglascima okupile su se u dvadeset gradova u zemlji tražeći da mu se omogući kandidatura.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni optužuje Putina da je naručio da mu stave otrov na donje rublje, iz Kremlja odbacuju optužbe: "Bolesnik pati od delirija..." Ruski predsjednik Putin na godišnjoj konferenciji za medije Putin na godišnjoj konferenciji za novinare: "Da smo htjeli ubiti Navaljnog, dokrajčili bismo ga"

Za Alekseja Navaljnog (41), u listopadu je izborno povjerenstvo ustvrdilo da ne ispunjava uvjete za kandidaturu do 2028. zato što mu je izrečena presuda za pronevjeru novca, no Navaljni cijeli taj sudski proces naziva montiranim.

Prosvjedima podrške Navaljni se nada pritisnuti izborno povjerenstvo da ipak prihvati njegovu kandidaturu unatoč tomu što prema važećim propisima ne ispunjava uvjete.

Skupovi su održani u gradovima poput Vladivostoka, Irkucka, Krasnojarskog i Rostova na Donu, ali i u Moskvi i Sankt Peterburgu.

U Moskvi se okupilo više od 700 pristaša njegove kandidature u prisustvu dva člana središnjeg izbornog povjerenstva.

Ruske izborne vlasti tvrde da s presudom koja je Navaljnome izrečena, samo ga "čudo" može dovesti do kandidature.

Predsjednik Vladimir Putin (65), najavio je ranije u prosincu da će se natjecati za četvrti mandat. Unatoč pošastima kao što su korupcija, pad socijalne zaštite i rast razine siromaštva, ankete predviđaju premoćnu pobjedu Putina koji bi po tim ispitivanjima trebao osvojiti 80 posto glasova.

Brojni Rusi u Putinu vide čvrstog vođu koji je uspio vratiti Rusiji zasluženo mjesto na međunarodnoj sceni.

Putin je u subotu kazao da želi "odgovornu" i "respektabilnu" oporbu. "Biti odgovoran znači imati jasan plan pozitivnih akcija", rekao je.

Navaljni je u više navrata bio osuđivan i višekratno je bio u zatvoru tijekom 2017. zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti.

Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem videoisječaka kojima je razotkrivao korupciju.

Također je u ožujku i lipnju organizirao prosvjede koji su privukli broj sudionika neviđen od 2011. i 2012., no na njima su sigurnosne snage privele stotine ljudi. (Hina)