Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći protivnik Kremlja

Nemiri na ruskoj političkoj sceni, uhićen Aleksej Navaljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći protivnik Kremlja – Aleksej Navaljni – osuđen je u ponedjeljak na 20 dana zatvora zbog pozivanja na neodobrene prosvjede, zbog čega će morati prekinuti kampanju za predsjedničke izbore u ožujku sljedeće godine.

"Ovo je dar za Putinov rođendan", rekao je ruski oporbeni čelnik, Aleksej Navaljni, nakon izricanja presude, dok predsjednik Vladimir Putin u subotu slavi 65. rođendan.

Pročitajte i ovo Leonid Volkov Nastavlja borbu "Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi Aleksej Navaljni U POZADINI Navaljni u nikad viđenom intervjuu teško optužio Zapad

"Stari Putin tako se uplašio naših prosvjeda da je za rođendan odlučio razveseliti se malenim darom. To je puno mirnije", dodao je poslije na Twitteru.

Aleksej Navaljni, koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu, 400 km istočno od Moskve, koji su vlasti ipak odobrile.

Unatoč svemu, u subotu je došao u Orenburg, u Sibiru, a u nedjelju u Arhangeljsk gdje se sastao s pristašama.

Navaljni je zadnji put osuđen na zatvorsku kaznu u lipnju, kada je zadržan 25 dana zbog organiziranja skupa koji je vlast bila zabranila, ali je skup naišao na velik odaziv mladih i završio uhićenjem stotina ljudi.

Premda tvrdi da se kandidirao na predsjedničkim izborima 2018., politička budućnost Alekseja Navaljnog još je neizvjesna: središnje izborno povjerenstvo u lipnju ga je diskvalificiralo iz predsjedničke utrke zbog toga što je na sudu osuđen za pronevjeru državnog novca iz veljače 2017.

Ruski predsjednik još se nije otvoreno kandidirao za izbore u ožujku.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene