Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: AFP PHOTO/INSTAGRAM ACCOUNT @NAVALNY / HANDOUT

Putinov veliki kritičar Aleksej Navaljni, nakon liječenja u bolnici u Berlinu, najavio je da se vraća u Rusiju i nastavlja političku aktivnost.


Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je njemačkom časopisu da iza njegova navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin i naglasio da se nije bojao.

Vezani članci Političko-obavještajni skandal u Rusiji Istraživala trovanje Putinova kritičara pa završila u zatvoru: "Zdravo svima, kamera je razbijena, kucaju mi na vrata..." Aleksej Navaljni (Foto: Dnevnik.hr) Rusija optužila Njemačku za ometanje istrage o trovanju Navaljnija: "To je proturuska histerija na Zapadu"

Navaljni je u kolovozu prebačen iz Rusije u Berlin nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu. Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite zbog onoga što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom, prije nego što je pušten u rujnu.

"Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo", izjavio je Navaljni Der Spiegelu, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je zanijekao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

"Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete", opisao je Navaljni trenutak kad je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.

Najavio je da će se vratiti u Rusiju te dodao: "Moj je zadatak da ostanem neustrašiv. Ne bojim se!"

Politički aktivist koji je pomogao da se Navaljni preveze u Njemačku rekao je 24. rujna da će ruskom opozicijskom čelniku biti potrebno barem mjesec dana da povrati snagu. Dodao je da je jasno da se planira vratiti u Rusiju i nastaviti političku aktivnost.