Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći put je umalo umro

Navaljni tvrdi da ga je tajna služba i ranije pokušala otrovati: "Oba puta doza je bila premala"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski disident Aleksej Navaljni rekao je ponedjeljak da ga je pokušala ubiti skupina agenata ruske nacionalne obavještajne službe FSB po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Agenti FSB-a, koji je uglavnom nasljednik sovjetske tajne službe KGB, pokušali su ga barem još dvaput otrovati kemijskim agensom novičokom, rekao je Navalni u objavi na YouTubeu.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Aleksej Navaljni U POZADINI Navaljni u nikad viđenom intervjuu teško optužio Zapad

Ta dva pokušaja bila su bezuspješna jer je doza bila premala, optužuje Navalnji. Tvrdi da agenti u tome moraju biti vrlo pažljivi jer bi previše otrova izazvalo smrt odmah i u tom bi se slučaju uzrok lako dokazao.

Ustvrdio je da telefonski i podaci o letu dokazuju da ga je FSB slijedio i pokušao triput otrovati, a taj treći put zbio se u kolovozu u sibirskom gradu Tomsku kada je Navaljni zamalo umro.

Neovisna organizacija Bellingcat, koja je sudjelovala u istrazi podržavajući Navalnjog, rekla je u izjavi da je agent FSB-a izvješće o pokušaju ubojstva Navaljnog podnio izravno Putinu.

Ruske vlasti opetovano odbacuju sve navode o pokušaju trovanja novičokom, nervnim agensom koji je razvijen u doba Sovjetskog Saveza, te tvrde da nema nikakvih čvrstih dokaza za takve optužbe.

Navaljniju je pozlilo 20. kolovoza u Tomsku, a dva dana poslije bio je evakuiran u Berlin na liječenje u bolnicu Charite. Tri zasebna nalaza, a radili su ih laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, ustanovila su da je bio otrovan agensom tipa novičok.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene