Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Yuri KADOBNOV / AFP

Ruski disident Aleksej Navaljni rekao je ponedjeljak da ga je pokušala ubiti skupina agenata ruske nacionalne obavještajne službe FSB po nalogu predsjednika Vladimira Putina.


Agenti FSB-a, koji je uglavnom nasljednik sovjetske tajne službe KGB, pokušali su ga barem još dvaput otrovati kemijskim agensom novičokom, rekao je Navalni u objavi na YouTubeu.

Vezani članci Prosvjed za Alekseja Navaljnog Više od 2000 uhićenih na prosvjedima za Navaljnog. Šef europske diplomacije: ''Razgovarat ćemo o daljnim koracima'' Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni: "Iza mog trovanja stoji Vladimir Putin. To je jedina verzija za koju znam"

Ta dva pokušaja bila su bezuspješna jer je doza bila premala, optužuje Navalnji. Tvrdi da agenti u tome moraju biti vrlo pažljivi jer bi previše otrova izazvalo smrt odmah i u tom bi se slučaju uzrok lako dokazao.

Ustvrdio je da telefonski i podaci o letu dokazuju da ga je FSB slijedio i pokušao triput otrovati, a taj treći put zbio se u kolovozu u sibirskom gradu Tomsku kada je Navaljni zamalo umro.

Neovisna organizacija Bellingcat, koja je sudjelovala u istrazi podržavajući Navalnjog, rekla je u izjavi da je agent FSB-a izvješće o pokušaju ubojstva Navaljnog podnio izravno Putinu.

Ruske vlasti opetovano odbacuju sve navode o pokušaju trovanja novičokom, nervnim agensom koji je razvijen u doba Sovjetskog Saveza, te tvrde da nema nikakvih čvrstih dokaza za takve optužbe.

Navaljniju je pozlilo 20. kolovoza u Tomsku, a dva dana poslije bio je evakuiran u Berlin na liječenje u bolnicu Charite. Tri zasebna nalaza, a radili su ih laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, ustanovila su da je bio otrovan agensom tipa novičok.