Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski premijer za američke medije

'Bez obzira je li riječ o Srbiji, BiH ili Hrvatskoj, provoditi reforme na Balkanu je 'gore od pakla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je za američke medije kako je uvjeren da će vlada na čijem je čelu u sljedeće četiri godine ispuniti sve zadatke koje u procesu eurointegracija pred Srbiju stavlja Europska unija (EU), ali je provođenje reformi na Balkanu usporedio s paklom.

'Kakve god reforme pokušate provesti na Balkanu, bez obzira je li riječ o Srbiji, Bosni ili Hrvatskoj, to je 'gore od pakla', ali ja sam apsolutno posvećen i opredijeljen za to i vjerujem da ćemo biti uspješni', rekao je Aleksandar Vučić u intervju američkoj televiziji CNBC, čije izvatke prenose u petak beogradski elektronički mediji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

'Naš posao je obaviti domaću zadaću u sljedeće tri-četiri godine, a onda će na članicama EU biti da odluče žele li primiti Srbiju u članstvo ili ne', rekao je srbijanski premijer.

Vučić je kazao da su reforme u Srbiji 'godinama odgađane' zbog čega se sad mora učiniti 'praktično sve kako bi se stvorilo bolje poslovno ozračje' i najavio da će sljedećih dana biti usvojeno više zakona - od zakona o radu, privatizaciji i stečaju do zakona o planiranju i izgradnji.

'Naša je najvažnija zadaća stvoriti bolje uvjete za poslovne ljude, za privlačenje novih investicija. Na putu smo ka EU i moramo izgraditi zaista atraktivno mjesto za investitore iz inozemstva. I u stanju smo to učiniti', rekao je Vučić za američku TV postaju, a dijelove intervjua emitirala je i RTS.

Nikolić: Titov koncept vanjske politike jedini pravi izbor za Srbiju

Srbijanski premijer je istaknuo da su njegova osobna stajališta i stateški pristup Srbije da ne treba čekati potporu EU.

'Nećemo čekati bilo kakvu podršku ili pomoć EU. Moramo se uhvatiti u koštac s teškim pitanjima. To je za nas veoma teško, jer se suočavamo s jednim od najvećih fiskalnih deficita u Europi, što znači da ćemo morati poduzeti mjere za fiskalnu konsolidaciju, što će biti teško za naše građane', rekao je Vučić za američku TV-postaju CNBC naglasivši kako Srbija ne očekuje od drugih da riješi njezine probleme.

Vučić je izabran za premijera u travnju, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima je u ožujku njegova Srpska napredna stranka (SNS) odnijela uvjerljivu pobjedu. Unatoč apsolutnoj većini naprednjaka u parlamentu, Vučić je formirao koalicijsku vladu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), a nekoliko resora, među kojima gospodarstvo i financije, povjerio je nestranačkim osobama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene