Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema biranja

Nikolić: Titov koncept vanjske politike jedini pravi izbor za Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je četvrtak da njegova orijentacija Istok - Zapad slijedi vanjsku politiku koju je vodio nekadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

“U današnjim danima koncept Titove vanjske politike je jedini pravi izbor”, rekao je Tomislav Nikolić u intervjuu za agenciju Bloomberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Komentirajući odnos prema Ukrajini, Nikolić kaže kako će Srbija nastaviti težiti k tome da ostane po strani u ukrajinskoj krizi.

“Bilo bi vrlo neugodno kad bismo bili primorani birati strane. To bi čak podijelilo Srbiju. Mnogi ljudi u Srbiji su rusofili, dok drugi prihvaćaju zapadnu civilizaciju kao bolju osnovu za svoj život”, objasnio je Nikolić.

On je za agenciju Bloomberg istaknuo kako će Srbija nastojati da postane most za investicije između Istoka i Zapada, istodobno ocijenivši da bi europsko - ruski spor oko Ukrajine mogao potaknuti “mnoge investitore da hitno prebace svoja ulaganja u Srbiju, jer izgleda da će Europa uvesti sankcije koje mogu imati negativne učinke na male i srednje europske tvrtke koje dobro posluju s Rusijom”.

'Dok je zemlja plivala u vodi, Nikolić je pekao rakiju'

Po Nikolićevoj ocjeni, sukob između EU i Rusije oko Ukrajine neće ugroziti planove Srbije za izgradnju dijela plinovoda “Južni tok” na njezinom teritoriju, a cilj tog projekta je da se “izbjegnu nesigurne i nestabilne” isporuke plina preko ukrajinskog teritorija.

“Srbija ima prijatelje i na Zapadu i na Istoku i oni nas ne smiju razdvojiti tako što će nas vući na ovu ili onu stranu. Ne očekujem da Srbija bude u poziciji da bira između dvije mogućnosti jer neće moći izabrati”, naglasio je Nikolić u intervjuu za agenciju Bloomberg, čije izvatke prenose beogradski elektronički mediji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene