Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Imaju poseban odnos

Vučić objasnio zašto je Srbija glasala protiv Rusije, otkrio i detalje razgovora s Putinom: "Nije histeričan ni lud, vrlo je stabilan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom prvog intervjua nakon nedjeljnih izbora osvrnuo se na odnose između Rusije i Srbije. Otkrio je i o čemu je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, objasnio je odluku srpskog veleposlanika u Generalnoj skupštini UN-a o izbacivanju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. Rekao je da Srbija mora sjediti na dva stolca jer je pritišću sa svih strana i da su Rusi njihovi tradicionalni prijatelji.

Napomenuo je da je primarna odluka Srbije bila suzdržanost, ali u tom slučaju bi, kaže Vučić, doživjeli veliki pritisak s obje strane. Dodao je kako je EU odluku o uvozu nafte odgodio do 18 sati kako bi se vidio stav Srbije na sjednici Opće skupštine UN-a, koja je počela u 16 sati i na kojoj je izglasana suspenzija Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

"Ne mogu mene ucjenjivati, ali ucjenjuju državu", kazao je Vučić, koji je više puta ponovio da je Srbija jedina zemlja u Europi koja Rusiji nije uvela nikakve mjere ni sankcije, nije zamrznuta nijedna ruska tvrtka niti je na bilo koji način sankcionirala obitelji ruskih državnika, kao ni Putinove kćeri.

Pohvalio se i da je razgovarao s Putinom, koji mu je govorio o ruskom viđenju rata u Ukrajini. Suglasan je s Putinom, ističe Vučić, u tome da ne može prihvatiti etikete koje mu se lijepe, pogotovo kad se o njemu govori kao o Hitleru.

"Putin nije histeričan ni lud"

"On nije ni histeričan ni lud, vrlo je stabilan i vrlo smo lijepo razgovarali. Govorio je o Ukrajini, o Buči, kazao je da sve ide po planovima. Postigli smo značajan dio suglasnosti", kazao je Vučić u intervjuu za RTS, dodajući da su razgovarali i o plinu i nafti.

"Putin je rekao kako je njegov odnos prema srpskom narodu poseban i na tome mu zahvaljujem", pohvalio se Vučić te istaknuo da "ne može shvatiti koliki je bezobrazluk onih koji prijete ovoj zemlji, a suština je da oni žele slomiti slobodarski duh Srbije i sposobnost samostalnog odlučivanja".

Govorio je i o problemu s letom Moskva - Beograd u četvrtak. Rekao je da je let kasnio oko tri sata i 20 minuta i da je ruska kontrola leta nedaleko od ruske granice s Latvijom pozvala srpsku posadu da vizualno identificira borbeni zrakoplov koji je letio kraj njih.

"U pitanju je bio vojni lovac. Najviše je sličio Phantomu ili Eurofighteru, u sivoj boji. Navodno je u ruskoj zračnoj zoni bio jedan avion NATO-a, i to samo kilometar ispod našeg, a ruska služba za kontrolu leta nas je zamolila da provjerimo koji je to, kazao je.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović NAKON IZBORA U SRBIJI Analiza Ivane Petrović: "Oni su iznenađenje srpskih izbora. Pitanje je što će biti s Dačićem, poznato je da je on 'ruski čovjek'"

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Proglasio pobjedu Vučić komentirao ulazak Hrvata u Skupštinu, ali i odnose dviju država: "Ne možete mi pronaći ni jednu lošu riječ o Hrvatskoj"

Piloti su, kaže Vučić, u izvješću rekli da im je bilo neugodno i da ubuduće treba uzeti u obzir letove visokog rizika u ratnim uvjetima. O tome će Srbija od NATO-a tražiti informacije, kao i od Rusije.

"Da vidimo tko se to pravi pametan i tko ugrožava civilno zrakoplovstvo. Ako je možda i slučajnost, bilo bi lijepo da nam kažete jer sada imamo točne koordinate gdje se pojavio avion", rekao je Vučić. Zaključio je da to pokazuje pod kojim je pritiskom Srbija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene