Aleksandar Vučić u Beogradu slavi novu uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima, već u prvom krugu, ali i novu pobjedu svoje stranke na parlamentarnim izborima.


Što se tiče predsjedničkog mandata, Vučićevi ciljevi su ispunjeni, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović te dodala da je SNS prošao nešto lošije u parlamentu, u odnosu na prošli saziv. Iz tog razloga je Vučić najavio koaliciju sa zastupnicima mađarske manjine - njih šest.

"Dovoljno je za većinu, ali ne stabilnu nego krhku. Pitanje je što će biti s Ivicom Dačićem i s njegovom Socijalističkom partijom. Poznato je da je Dačić 'ruski čovjek', kako ga zovu", rekla je Petrović te dodala da postoje dvije mogućnosti.

"Ili će ga Vučić u kontekstu novog svjetla (nastavak europskog puta Srbije) pustiti 'niz vodu' ili mu snizio cijenu jer spominje stalne svađe s njim", kazala je Petrović.

Istaknula je da su iznenađenje male ekstremno desne stranke koje su ušle u parlament. "Vučić ih je nazvao strankama koje brinu, a one tvore oko 40 mandata. Uglavnom se baziraju na core pravoslavlju", rekla je Petrović te dodala da jednu od njih, Zavetnike, navodno financiraju - Rusi. Pretpostavlja se da će biti bučni, ali pod kontrolom.

Što se tiče nestalih ljudi, ključni su dokumenti vukovarske bolnice i srpskih logora koji su organizirani nakon sloma obrane grada, dodala je Petrović.

Aleksandar Vučić Vučić odgovorio reporterki i urednici Dnevnika Nove TV Ivani Petrović: "Neobično mi je drago što će Žigmanov biti u parlamentu"

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov Plenković: ''Ulazak Žigmanova u parlament iznimno je važan za Hrvate u Srbiji''

Petrović je razgovarala i s čelnikom vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom. "To je iznimno važno. Ušao je na listu koju je oformio zajedno s ruskom i ukrajinskom manjinom. Važno je jer Hrvati u Srbiji ne ulaze u parlament, nemaju ustavni zakon kao u Hrvatskoj gdje se srpskoj manjin jamče tri mjesta u parlamentu. Važan je i međudržavni sporazum iz 2005. godine, koji se bazira na reciprocitetu. Srbija ga ne provodi, ali Hrvatska da. Hrvati, sukladno postotku koliko ih ima, jednako dobivaju mjesta u javnoj i državnoj upravi Srbije", pojasnila je Petrović.

Petrović ističe da hrvatski predstavnik koji želi ući u skupštinu mora otići na izbore i to mora jako dobro izvesti. "Žigmanov sam ne bi mogao uspjeti", zaključila je Petrović. 

Više o izborima u Srbiji pogledajte u priloženom videu.

Završen prosvjed u Beogradu

Kakao je reporterka Ivana Petrović javila u Večernjim vijestima Nove TV, u kasnim satima završio je prosvjed koji su organizirali čelnici platforme Moramo ispred Republičkog izbornog povjerenstva. Oni tvrde da su izbori pokradeni, da nisu fer i da su popisi lažirani.

"To su općenito tonovi koji su se čuli posljednji tjedan pred izbore. Oporba je optuživala Vučića i njegovu stranku za krađu i korupciju, za lažne biračke popise, tvrdili su čak da je u Srbiji broj ljudi s pravom glasa puno manji od 6,5 milijuna te tvrde da je tek nešto viši od pet milijuna", dodala je Petrović.

Istaknula je i kako je Republičko izborno povjerenstvo prve neslužbene rezultate objavilo tek dan nakon izbora, što je u Hrvatskoj nezamislivo, a nezamislivo je i da se neki čelnik ili kandidat na izborima oglašava prije DIP-a.

"Ti rezultati se uglavnom poklapaju s rezultatima koje je večer prije iznio Aleksandar Vučić, razlikuju se možda u razini statističke pogreške", zaključila je reporterka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju