Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužili kenijsku vladu

Al-Šabab tvrdi da je 137 talaca ubijeno u Nairobiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistička oružana skupina iz Somalije al-Šabab objavila je u srijedu na svome Twitteru da je '137 talaca' ubijeno u napadu na trgovački centar Westgate u Nairobiju čija je opsada završila u utorak navečer i za tako velik broj žrtava optužila je kenijsku vladu i njezine sigurnosne snage.

Kenijski predsjednik 'Uhuru Kenyatta i njegova vlada trebaju snositi odgovornost za napad na Westgate' i gubitak 'života 137 talaca koje su držali mudžahedini', napisala je skupina.

Optužila je kenijske snage za uporabu plina kojim su okončali opsadu. 'Budući da nije uspjela pobijediti mudžahedine u trgovačkom centru, kenijska vlada raspršila je plin kako bi okončala opsadu Westgatea', piše al-Šabab i naziva to kukavičkim činom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraje užasa u Nairobiju Okončan lov na teroriste: 'Posramljeni su i poraženi' Slika nije dostupna Al-Šabab Tko su uopće teroristi koji su izveli pokolj u Nairobiju?

>>Okončan lov na teroriste: 'Posramljeni su i poraženi'

Optužuje vlasti da su hotimice izazvale urušavanje zgrade 'kako bi prikrile svoje zločine tako da dokazi i taoci ostanu pokopani pod ruševinama'.

Dio krova i tri od četiri kata trgovačkog centra srušili su se u utorak, a uzrok tomu sigurnosni i vatrogasni izvori drže u izbijanju požara u ponedjeljak.

Borci al-Šababa napali su u subotu trgovački centar vatrenim oružjem i granatama, ubijali su kupce i zaposlenike, a zatim uzeli taoce i pružali otpor. Njihova opsada trajala je gotovo 80 sati, a prekinule su je kenijske sigurnosne snage.

Po privremenim službenim podacima, poginulo je 67 osoba, no broj je zacijelo veći te i kenijske vlasti govore da se mrtva tijela nalaze pod ruševinama koje u srijedu spasilačke ekipe pretražuju.

Šezdesetak osoba još se smatra nestalima. Kenija je od srijede proglasila tri dana nacionalne žalosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene