Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al-Qaida: Nismo ubili Benazir Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik al-Qaide u Pakistanu opovrgnuo je da je njezin vođa Baitullah Mehsud upleten u ubojstvo pakistanske oporbene čelnice Benazir Bhutto, optuživši za to pakistansku vladu.

S druge strane, glasnogovornica Benazir Bhutto potvrdila za France presse da je bivša pakistanska premijerka pogođena metkom u glavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uloga Al Qaide? Osama bin Laden ostao bez riječi Slika nije dostupna Saleh al Somali Saveznici: U napadu ubijen planer al-Qaide

Opovrgavajući Mehsudovu umiješanost u ubojstvo, njegov glasnogovornik Maulvi Omar rekao je da je posrijedi "urota vlade, vojske i pakistanske obavještajne službe", prenosi Reuters.

Pakistanska vlada objavila je u petak da je Mehsud odgovoran za Bhuttino ubojstvo počinjeno dan prije na predizbornom skupu u Rawalpindiju, u blizini Islamabada.

"To snažno odbacujem. Plemenski ljudi imaju svoje običaje. Mi ne napadamo žene", rekao je Mehsudov glasnogovornik.

Al-Qaida pokušava destabilizirati Pakistan, a nekoliko je puta
pokušala ubiti pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, njegovog bivšeg premijera Shaukata Aziza i bivšeg ministra unutarnjih poslova Aftaba Ahmeda Khana Sherpaa.

Mehsudov glasnogovornik, međutim, tvrdi da je Bhutto žrtva sigurnosnog aparata pakistanskog predsjednika, a u tu urotu skloni su povjerovati i mnogi Pakistanci.

>> Al'Qaida tvrdi da je ubila Benazir Bhutto

>> Bhutto umrla od udarca glavom o krov automobila

"To je bila dobro planirana urota koju su provele obavještajne
službe, vojska i vlada iz svojih političkih motiva", rekao je Omar, službeni glasnogovornik talibana u Pakistanu, naglasivši kako osuđuje Bhuttino ubojstvo.

Mehsud je jedan od najtraženijih pakistanskih aktivista, a baza mu je u Južnom Waziristanu, plemenskoj regiji na granici s Afganistanom, snažnom uporištu al-Qaide i talibana. 

S druge strane, glasnogovornica Benazir Bhutto, Sherry Rehman, izjavila je da je bivša pakistanska premijerka ubijena hicem u glavu, tvrdeći kako je ona sudjelovala u pripremi njezina tijela za ukop.

"Vidjela sam ranu od metka na stražnjoj strani njezine glave, i
izlaznu ranu s druge strane glave", rekla je Sherry Rehman.

Pakistanska vlada objavila je u petak, pozivajući se na liječnike koji su izvršili obdukciju, da je Bhutto poginula udarivši glavom o ručicu za dizanje krova automobila kada je pokušavala izbjeći metke napadača, koji je potom aktivirao bombu.

Prema toj verziji, Bhutto nije pogođena metkom.

"Bila sam među onima koji su oprali njezino tijelo", tvrdi Rehman dodajući kako je ranjena Bhutto njezinim automobilom prevezena u bolnicu.

Glasnogovornica je optužila vladu da je iskrivila istinu o smrti
čelnice vodeće oporbene stranke dva tjedna uoči parlamentarnih i lokalnih izbora.

Benazir Bhutto upozoravala je da će predsjednik Pervez Musharraf, kojega je parlament na odlasku po drugi put izabrao za predsjednika, pokušati manipulirati glasovima kako bi se održao na vlasti.

"Tražili su od bolnice da promijeni svoju verziju. Nisu dali
originalno izvješće" o obdukciji, optužuje Rehman.

"Mislim da je tvrdnja ministarstva unutarnjih poslova da je umrla od udarca glavom o krov automobila, smiješna, to je opasan apsurd jer je riječ o pokušaju prikrivanja istine", zaključila je Rehman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene