Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju obvezali su se na summitu u Singapuru na novu strategiju gospodarskog razvoja i odbacili svaki protekcionizam.


‘Globalna ekonomija počela se oporavljati, a azijsko-pacifička regija predvodi taj oporavak’, rekao je singapurski premijer Lee Hsien Loong, čitajući tekst završne deklaracije po završetku summita, javlja agencija dpa. ‘Regija se ne može vratiti uobičajenoj razvojnoj politici. Treba nam nova paradigma razvoja, treba nam svjež model ekonomske integracije’, rekao je Lee, kako ga prenosi Associated Press. Čelnici APEC-a pozvali su na završetak trgovinskih pregovora iz Dohe sljedeće godine i odbacili ‘sve oblike protekcionizma’. Slobodna trgovina i otvorena tržišta ključ su razvoja, rekao je Lee.

Vezani članci Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike" Puno skladište Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“

>> 'Više štednje, manje potrošnje'

Kako bi osigurali održivi oporavak i donijeli dobrobit stanovništvu, navodi se u deklaraciji, APEC će se zalagati za ‘uravnoteženi i održivi razvoj’. ‘Stvorit ćemo socijalne sigurnosne osigurače koji će zajamčiti kratkoročne potpore, ali izbjeći dugoročne ovisnosti’, rekao je Lee. Nešto ranije u svome govoru američki predsjednik Barack Obama također je rekao da svijetu treba uravnoteženi razvoj. ‘Ne možemo slijediti istu politiku koja je dovela do ovakve neravnoteže u razvoju. Ako nastavimo istim putem klizit ćemo od krize do krize, što je promašen smjer koji je već imao razorne posljedice po naše građane, poslove i vlade’, rekao je Obama.

U završnoj deklaraciji, međutim, ne spominju se pitanja tečajeva nacionalnih valuta, iako su u ministarskom nacrtu završnog dokumenta zemlje članice Foruma bile pozvane da održe ‘tržišne tečajeve’. No, očito je da je nakon kineskog neslaganja taj dio ispao iz deklaracije. Kineski yuan stručnjaci smatraju umjetno podcijenjenim što druge valute čini manje kompetitivnima. Također, summit APEC-a, posljednji veliki skup svjetskih čelnika uoči klimatskog summita u Kopenhagenu u prosincu, nije uspio izroditi nikakav konkretan dogovor o smanjenju emisije štetnih plinova, iako se u nacrtu deklaracije spominjao ambiciozan plan 50-postotne redukcije do 2050. godine. U završi dokument ušla je samo fraza da su čelnici ‘privrženi radu na suzbijanju prijetnje klimatskih promjena’.

APEC obuhvaća 21 zemlju s 2,7 milijardi stanovnika (40 posto svjetske populacije) i 54 posto svjetskog BDP-a. Stvoren je prije 20 godina kako bi se ojačala suradnja zemalja pacifičkog ruba, ali je u međuvremenu narastao do foruma na kojem se raspravlja i o energetskim, klimatskim i političkim temama. Članice foruma su i ekonomski ‘teškaši’ poput SAD-a, Kanade, Rusije, Australije, Meksika, Kine, Japana i Južne Koreje, a jedan od predstojećih ciljeva stvaranje je azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine. Sljedeći summit održat će se u Japanu, a onaj 2011. u Sjedinjenim Državama, u Obaminoj ‘domaćoj’ državi Havajima. On je rekao kako se već veseli što će čelnike zemalja vidjeti u havajskim košuljama i s vijencima oko vrata. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju