Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio Invesco

Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve više zemalja vraća zlato u domaće riznice zbog inflacije i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, zamrznuvši njezinu imovinu u inozemstvu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje američke tvrtke Invesco.

Više od 85 posto od 85 državnih stabilizacijskih fondova i 57 središnjih banaka procjenjuje da će inflacija u idućih 10 godina biti viša no što je bila u proteklih 10 godina, utvrdio je Invesco u godišnjem istraživaju o državnom upravljanju imovinom.

Takvo okruženje obično potiče ulaganja u zlato i obveznice gospodarstava u nastajanju, ali čini se da je važan okidač i zapadno zamrzavanje gotovo polovine od ukupno 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi.

Taj presedan zabrinuo je "značajan udio" središnjih banaka, pokazalo je istraživanje, i gotovo 60 posto anketiranih navelo je da je zlato zato postalo privlačnije, a njih 68 posto sada rezerve drži u domaćoj riznici, u odnosu na 50 posto u 2020. godini.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković traži se nasljednik Blokada sustava ili kraj krize? Kinderu u ponoć istječe mandat, čeka se dogovor

"Držali smo (zlato) u Londonu... ali sada smo ga vratili kući jer želimo sigurnu imovinu i želimo da bude na sigurnom", citiraju autori izvješća anonimnu središnju banku.

Mnogi zastupaju takav stav, rekao je Invescov čelnik odjela službenih institucija Rod Ringrow, koji je nadgledao izvješće.

"'To je moje zlato i želim da bude kod kuće', glasila je mantra kojoj smo svjedočili u posljednjih godinu dana", dodao je Ringrow.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci za travanj Pala prosječna plaća u metropoli: Jedna djelatnost i dalje dobro stoji

Opasna geopolitika

Geopolitika i uvjeti na tržištima u razvoju potaknuli su neke središnje banke i da smanje udio dolara u deviznim rezervama i da uvedu druge valute.

Sedam posto anketiranih smatra da rastući dug SAD-a negativno utječe i na dolar, iako većina još ne vidi alternativu zelenoj novčanici u ulozi svjetske rezervne valute. Udio onih koji moguću alternativu vide u kineskom juanu smanjen je pak na 18 posto, s 29 posto u 2022.

Pročitajte i ovo Građani komentiraju poskupljenja Rast cijena Pitali smo građane što misle o poskupljenjima: "Više ne znam čega bih se odrekla"

Gotovo 80 posto od 142 anketirane institucije vidi geopolitičke napetosti kao najveću opasnost u idućih 10 godina, a 83 posto njih drži da će u idućih 12 mjeseci najveća opasnost prijetiti od inflacije.

Titulu najatraktivnije kategorije imovine ponijela je infrastruktura, posebice projekti koji uključuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Privlačnost Kine za ulaganja blago je smanjena dok je Indija potvrdila poziciju u skupini najatraktivnijih, drugu godinu zaredom. Trend vraćanja proizvodnje bliže matičnoj zemlji poboljšao je pak plasman Meksika, Indonezije i Brazila.

Osim Kine, manje su ulagačima privlačne i Britanija i Italija, pokazalo je istraživanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene