Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Domaće narko tržište u posljednjih nekoliko godina preplavile su potpuno nove droge. Riječ je o stotinama novih supstanci koje, prema riječima stručnjaka, imaju sve više konzumenata. Većina ih u zemlju stigne dobro znanom balkanskom rutom. Ovoga tjedna zadan joj je udarac akcijom u kojoj je priveden čak 261 diler u Srbiji.


U Srbiji je provedena akcija nazvana 'Grom' u kojoj je priveden čak 261 diler. Specijalci su nemilosrdno upadali u kuće i stanove narko šefova. 'Operacija je bila planirana i namjera operacije je bila uzdrmati tržište droga u Srbiji', kazao je Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga.

VIDEO Snimke srpske policije: Pogledajte uhićenja narkodilera

Vezani članci Vožnja pod utjecajem alkohola, ilustracija Policija je tijekom vikenda imala pune ruke posla: Jedan vozač napuhao 2,96 promila, drugi vozio 240 km/h Pali dileri iz Novog Zagreba - 1 Pao dilerski dvojac iz Novog Zagreba: Policija u stanovima pronašla gotovo 13 kilograma marihuane, kokain, MDMA tablete...

Zaplijenjena droga stigla je u Srbiju iz Afganistana preko Turske i Bugarske. U nastavku dobro poznate, balkanske rute je i Hrvatska. Pretpostavlja se da je dio bio namijenjen i za naše tržište. Promet je iznimno velik u ljetnim mjesecima. 'Tijekom sezone dolazi do rasta konzumiranja određenih droga, naročito se radi o drogama stimulansima, znači kokainu, amfetaminu i ekstaziju', kazao je Petković.

Osim tih, velik problem su i nove droge, takozvane 'legalice'. 'To su novo dizajnirane droge, taj laboratorij proizvede na desetke molekula koje imaju takav sastav da ih ne možete staviti na listu kontrolnih tvari jer nakon analize ta tvar nije na listi i ne možeš je kontrolirati', kazao je psihijatar Slavko Sakoman. Takve droge na tržište dolaze brzo, a prošle godine su, kaže Petrović, na europsko tržište došle 73 nove tvari.

A s njom i novi konzumenti. Privođenjem 261 dilera u Srbiji svakako je zadan udarac narko tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook