Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zajedničkoj regionalnoj akciji policija Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije uhićeno je nekoliko desetina osoba osumnjičenih da su kao članovi organizirane skupine krijumčarili ilegalne imigrante preko granica tih država ka zemljama Europske unije, rečeno je u petak u Beogradu nazajedničkoj konferenciji za novinare direktora policija zemalja regije i njihovih pomoćnika.


U Hrvatskoj je uhićeno 16 članova kriminalne organizirane skupine, koji su pokušali prokrijumčariti 86 ilegalnih imigranata, u Makedoniji njih 19 koji su pokušali prokrijumčariti sto ljudi, u Bosni i Hercegovini deset osoba koje su pokušale ilegalno prevesti preko granice ka Hrvatskoj i Sloveniji 216 osoba, u Srbiji 11 organizatora krijumčarenja i više od 50 žrtava, te u Sloveniji čak 21 član kriminalne skupine koji su pokušali prokrijumčariti 216 ilegalnih imigranata.

"U ovoj regionalnoj akciji nazvanoj 'Dunav' pokazalo se da naše policije u suradnji nemaju granica, jer pripadnike organiziranog kriminala granice ne zanimaju", kazao je direktor hrvatske policije Marijan Benko novinarima, naglašavajući da su u akciji uhićenja sudjelovale policijske uprave Vukovara, Osijeka i Zagreba, Uprava granične policije, kao i službe MUP-a Hrvatske koje se bave organiziranim kriminalom.

Skupina uhićena u Hrvatskoj, kazao je direktor Benko, pokušala je prokrijumčariti 86 osoba, uglavnom turskih, albanskih, makedonskih i srbijanskih državljana ka zemljama EU. Policija je uhitila 16 organizatora, a dvojica su još u bijegu, te su za njima raspisane tjeralice.

U pretresu 15 stanova i kuća uhićenih našla se droga, mobilni telefoni i veliki broj sim-kartica, oružje i streljivo, velika
količina - čak i krivotvorenog - novca, kao i jedna policijska značka i policijska stop-tablica, kazao je Benko, dodajući da je nađena značka MUP-a Hrvatske ranije bila izgubljena.

"Akcija je pokazala da je riječ o vrlo organiziranoj skupini, koja
je imala dobru financijsku potporu, a našli smo i preciznu evidenciju o krijumčarenim ljudima, na osnovi koje su dijelili dobit", kazao je direktor Benko. 

On je dodao da se regionalna suradnja nastavlja i kao
primjer naveo da je prije nekoliko dana u Dubrovniku održan regionalni skup na kojem su policije dogovarale načine suradnje za vrijeme trajanja turističke sezone.

I ostali predstavnici policija regije istaknuli su nužnostt
suradnje, naglašavajući da ovakve zajedničke akcije cijelu regiju vode bliže EU.

"Ova je akcija poslala jasnu poruku EU da su zemlje regije spremne za borbu protiv organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, čime smo napravili korak bliže europskim integracijama", kazao je novinarima direktor MUP-a Srbije Milorad Veljović.