Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska potvrdila je smrt civila u borbama na zapadu Afganistana, zbog čega je predsjednik Hamid Karzai pozvao na obustavu zračnih napada unutar granica Afganistana.


Seljaci iz provincije Zapadni Farah dali su vlastima listu od 147 poginula civila i izvijestili o tome da bombe padaju na kuće prepune ustrašenih seljaka, uključujući žene i djecu. U zajedničkoj izjavi američke vojske i afganistanske vlade, vojska SAD-a potvrdila je da među žrtvama ima i civila, no ističe da nije moguće utvrditi njihov točan broj jer su tijela već pokopana.

>> Afganistan: NATO opet ubija civile i djecu

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija" Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati"

Incident je izazvao javnu osudu zbog stradanja civila u zračnim udarima, problem koji već dugo opterećuje odnose Kabula i Washingtona. Zasjenio je i susret Karzaia s američkim predsjednikom Barackom Obamom ovoga tjedna u Washingtonu. Karzai je gostujući na američkoj televiziji pozvao na prekid zračnih napada. 'Zračni udari su neprihvatljivi', rekao je Karzai CNN-u dodavši da je Obama izrazio 'tugu i ispriku' zbog stradanja civila. 'Terorizam nije u afganistanskim selima i kućama. Teroriste ne možete poraziti zračnim udarima', rekao je tada Karzai.