Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozan zakon

Afganistan: Bez seksa nema hrane i vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanci su na noge digli međunarodnu zajednicu nakon što su donijeli zakon o uskraćivanju osnovnih prava ženama. Iako su obećali da će zakon koji su predložili još u travnju revidirati, stručnjaci kažu da su izmjene beznačajne.

U Afganistanu je izglasan zakon kojim se muškarcima dopušta da uskrate svojim suprugama hranu i vodu ukoliko odbiju seks, unatoč ranijoj negativnoj reakciji međunarodne zajednice, verzije zakona koji je predsjednik Hamid Karzai obećao revidirati. Nova finalna verzija zakona koji je već prošao u parlamentu također dopušta skrbništvo nad djecom isključivo očevima i djedovima, a ženi je potrebna dozvola supruga ukoliko se želi zaposliti ili izaći iz kuće, pišu strani mediji.

Pročitajte i ovo Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili Žena u Afganistanu, ilustracija (Foto: Gettyimages) ''cure, nosite štopericu'' Afganistan: Hoće li se kažnjavati muškarci koji zure u žene dulje od 14 sekundi?

Silovatelj ima više prava o žrtve

‘Silovatelji mogu izbjeći zatvorsku kaznu, ako plate djevojci koju su ozlijedili kad su je silovali’, sam je jedan od primjera koji navodi Human Rights Watch. Početkom travnja predsjednik SAD-a Barack Obama i premijer Velike Britanije Gordon Brown osudili su prijedlog zakona u kojem je dopušteno silovanje u braku. Aktivisti upozoravaju na to da u zakonu još uvijek postoje represivne mjere koje su u suprotnosti s afganistanskim ustavom i međunarodnim ugovorima koje je ta država potpisala.

Treba li međunarodna zajednica Afganistancima pustiti da donose ovakve zakone?

  • Da, to je njihova zemlja
  • Ne, jer nisu u skladu s ljudskim pravima

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene