Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I DALJE KAOS

Na sjeveru Kosova osvanuli plakati! Prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni, predsjednica Kosova poslala važnu poruku

Kosovska granica - 1
Kosovska granica - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U ponedjeljak ujutro širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana na plakatima su se pojavile poruke "Dobro došli u Zajednicu srpskih općina".

Kako pišu tamošnji mediji ti se plakati nalaze na ulazima i izlazima u četiri općine, a u mjestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji protestiraju protiv odluka Prištine o iskaznicama i preregistraciji vozila. Također, manji broj Srba proveo je noć na barikadi u Rudaru, a i dalje nema promjena u odnosu na jučerašnji dan, odnosno ne može se ući u Kosovo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETA SITUACIJA Kosovska predsjednica odgodila lokalne izbore na nestabilnom sjeveru: "Moja je procjena da je odgoda neophodna" Zoran Milanović u posjetu Kosovu - 4 HRVATSKA KLJUČNI SAVEZNIK Milanović na Kosovu: "Moj je savjet da ne ponavljaju nužno tuđe greške ili zablude"

Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce, a za sada je u funkciji jedino granični prijelaz Merdare. Administrativni prijelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni.

Na Facebooku se oglasila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja je napisala:

"Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već u korist građana bez obzira na relevantnost. Stoga pozivam građane Srbije Republike Kosovo da ne padaju na beogradsku propagandu. Kosovska policija i sve sigurnosne institucije naporno rade na osiguranju poštovanja vladavine zakona i slobode kretanja. Koordiniramo i neumorno radimo sa našim međunarodnim partnerima. Vučićevi pokušaji da destabilizira Kosovo, koje se servira metodama njegovog mentora Putina, neće uspjeti", poručila je Osmani. 

Podsjećamo, kosovska vlada u nedjelju navečer uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i reguliranja registarskih oznaka priopćila je da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. rujna, kad se očekuje uklanjanja barikada i uspostava pune sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru je iza ponoći izvijestio da se njegova vlada obvezuje i to u suradnji s međunarodnim saveznicima, odgoditi primjenu odluke kojom se zabranjuje ulazak na teritorij Kosova osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije. Umjesto toga izdavat će se tromjesečni ulazno-izlazni dokument. 

Također je naveo da je u nedjelju poslijepodne i navečer došlo do nekoliko agresivnih incidenata za koje je okrivio beogradsku vlast.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene