Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael napao Hamas u Gazi

Abas počeo okupljati bliskoistočne zemlje protiv priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada

mahmud Abas s egipatskim predsjednikom Sisijem (Foto: AFP)
mahmud Abas s egipatskim predsjednikom Sisijem (Foto: AFP) Foto: Afp
Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je pojačao svoje djelovanje oko okupljanja bliskoistočnih država protiv američkog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, započevši svoje susrete s arapskim čelnicima u Kairu.

Abas se prvo susreo s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je bio ključni posrednik u prošlim mirovnim preogovorima između Izraela i palestinskih frakcija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Zapaljeni plakat s likom Donalda Trumpa (Foto: AFP) SVETI GRAD JERUZALEM Krv, oružje i pijesak: Zašto je jedna Trumpova objava razbjesnila pola svijeta i bacila iskru u bačvu baruta

Abas i Sisi su dogovorili nastavak koordinacije na visokoj razini i najavili da će iskoristiti široko rasprostranjeno odbacivanje američkog poteza kako bi sačuvali prava Palestinaca, priopćio je ured egipatskog predsjednika.

Arapske države osudile su prošlotjednu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Izraela i obvezale su da će stvarati pritisak na međunarodna tijela da djeluju protiv nje. Arapska liga je u ponedjeljak održala izvanredan sastanak na tu temu u Kairu, prenosi egipatska agencija MENA.

Sisi je nakon odvojenog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao kako će američko preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem imati "opasne posljedice za mir i sigurnost u regiji".

Abas se neće susresti s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegovog posjeta Bliskom istoku kasnije ovog mjeseca, istaknuo je u subotu palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki, a to su najavili i visoki islamski i kršćanski čelnici.

Izrael napao položaje Hamasa u pojasu Gaze

Izraelska vojska bombardirala je u ponedjeljak položaje islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze nakon raketiranja iz palestinske enklave.

"U odgovoru na raketiranje tenkovi i zrakoplovi gađali su položaje Hamasa na jugu pojas Gaze", navela je vojska u priopćenju ne preciziravši gdje je raketa pala i ima li žrtava.

U dva izraelska zračna napada na Gazu u subotu su ubijena dvojica Palestinaca.

Raketiranje je uslijedilo nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom.

Od tada su tisuće Palestinaca u Jeruzalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi prosvjedovali i sukobili se s izraelskim vojnicima i policajcima.

U sukobima su ubijena četvorica i ranjene stotine Palestinaca.

Trumpova odluka o priznanju Jeruzalema i premještaju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u taj grad pokrenula je lavinu negativnih komentara, osuda i prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene