Profesor Boris Havel, s Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za Bliski istok, komentirao je za Dnevnik Nove TV razvoj događaja u Jeruzalemu nakon Trumpove odluke da taj grad prizna kao glavni grad Izraela i je li ta odluka prijetnja miru na Bliskom istoku.

Galerija +0 Boris Havel, stručnjak za Bliski istok (Video: Dnevnik Nove TV)

Može li se ova sadašnja napetost pretvoriti u ozbiljniji sukob?

Vezani članci Donald Trump Trump pozvao na ukidanje američkog Ustava: Sve je krenulo nakon objave internih mailova Twittera Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Susret Putina i Erdogana: "Izrael dolijeva ulje na vatru"

Bliski istok je škrinja čuda bez granica, tamo se bilo što može prometnuti u ozbiljniji sukob, a i neki veliki događaji mogu na kraju proći ispod radara. To je teško prognozirati. Vjerujem da je Trump, kad je donosio tu odluku uzimao takvu opciju u razmatranje i da je u suradnji sa Saudijskom Arabijom i drugim sunitskim državama postignuo određenu razinu sigurnosti da do neke veće eskalacije neće doći, ali vidjet ćemo.

Kakvu konkretnu korist imaju Sjedinjene Države od ovakvog poteza, s obzirom na to da ga osuđuju svi?

Sjedinjene Države se ovim potezom ponovno vraćaju na velika vrata, kao djelatan akter, na pozornicu Bliskog istoka, kao kreator zbivanja na Bliskom istoku. To u posljednjih osam godina nismo imali. Tijekom vladavine Baraka Obame SAD je povukao i vodio nekakvu kalkulantsku politiku koja je više ličila na Europsku uniju, puno više nego na klasičnu američku politiku. Ovo je za SAD, za imidž Amerike, dobro, a s druge strane, mislim da je dobro i za samog predsjednika Trumpa, jer je on ovim također poslao poruku kako je spreman i voljan ispuniti predizborna obećanja, čak i ondje gdje su ona pomalo sporna, kontroverzna i ne tiču se samo unutarnje politike, nego i međunarodnih odnosa pa čak i najškakljivijeg područja, a to je Bliski istok.

Je li moguće da Trump promijeni mišljenje?

Ne.

Možemo li očekivati da Europska unija ostane pri svojem stavu, da je jedino moguće rješenje dvije države i Jeruzalem kao glavni grad i Izraela i Palestine?

Europska unija je jedan akter koji je bez mašte, bez vizije, nekreativan i po mom sudu ne treba se u ovom trenutku odveć obazirati što kaže Europska unija. Što se tiče drugih svjetskih država, možemo zamijetiti da niz država koje se danas protive priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, u biti se protive postojanju države Izrael, kao židovske države. Mi tu u pozadini imamo sasvim nešto drugo. To su sad neki procesi koje ćemo morati podrobnije analizirati. Mislim da ovi medijski natpisi, ovi bombastični komentari i optužbe su pretjerani i da će trebat neko vrijeme da se stane na loptu, da se vidi o čemu se tu zapravo radi.

Je li zbog ove odluke nemoguć ikakav napredak u postizanju mira na Bliskom istoku?

Postizanje mira na Bliskom istoku ne ovisi o statusu Jeruzalema. Postizanje mira na Bliskom istoku ovisi o tome da se tamošnja društva deradikaliziraju, da se radikalna religija makne iz sfere politike, koliko je to moguće i da se donesu vrijednosti kao što je demokracija, poštivanje ljudskih prava, poštivanje društva. Tada ćemo vidjeti mir na Bliskom istoku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju