Profesor Boris Havel, s Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za Bliski istok, komentirao je za Dnevnik Nove TV razvoj događaja u Jeruzalemu nakon Trumpove odluke da taj grad prizna kao glavni grad Izraela i je li ta odluka prijetnja miru na Bliskom istoku.

Galerija


Može li se ova sadašnja napetost pretvoriti u ozbiljniji sukob?

Bliski istok je škrinja čuda bez granica, tamo se bilo što može prometnuti u ozbiljniji sukob, a i neki veliki događaji mogu na kraju proći ispod radara. To je teško prognozirati. Vjerujem da je Trump, kad je donosio tu odluku uzimao takvu opciju u razmatranje i da je u suradnji sa Saudijskom Arabijom i drugim sunitskim državama postignuo određenu razinu sigurnosti da do neke veće eskalacije neće doći, ali vidjet ćemo.

Kakvu konkretnu korist imaju Sjedinjene Države od ovakvog poteza, s obzirom na to da ga osuđuju svi?

Vezani članci Ivana Trump - 2 Slavna bogatašica opet ljubi 23 godine mlađeg Talijana koji ju je gadno izvrijeđao nakon brzog kraha braka Donald Trump (Foto: AFP) Trump rekao da mu je žao zbog britanske premijerke: "Naporno je radila, čvrsta je"

Sjedinjene Države se ovim potezom ponovno vraćaju na velika vrata, kao djelatan akter, na pozornicu Bliskog istoka, kao kreator zbivanja na Bliskom istoku. To u posljednjih osam godina nismo imali. Tijekom vladavine Baraka Obame SAD je povukao i vodio nekakvu kalkulantsku politiku koja je više ličila na Europsku uniju, puno više nego na klasičnu američku politiku. Ovo je za SAD, za imidž Amerike, dobro, a s druge strane, mislim da je dobro i za samog predsjednika Trumpa, jer je on ovim također poslao poruku kako je spreman i voljan ispuniti predizborna obećanja, čak i ondje gdje su ona pomalo sporna, kontroverzna i ne tiču se samo unutarnje politike, nego i međunarodnih odnosa pa čak i najškakljivijeg područja, a to je Bliski istok.

Je li moguće da Trump promijeni mišljenje?

Ne.

Možemo li očekivati da Europska unija ostane pri svojem stavu, da je jedino moguće rješenje dvije države i Jeruzalem kao glavni grad i Izraela i Palestine?

Europska unija je jedan akter koji je bez mašte, bez vizije, nekreativan i po mom sudu ne treba se u ovom trenutku odveć obazirati što kaže Europska unija. Što se tiče drugih svjetskih država, možemo zamijetiti da niz država koje se danas protive priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, u biti se protive postojanju države Izrael, kao židovske države. Mi tu u pozadini imamo sasvim nešto drugo. To su sad neki procesi koje ćemo morati podrobnije analizirati. Mislim da ovi medijski natpisi, ovi bombastični komentari i optužbe su pretjerani i da će trebat neko vrijeme da se stane na loptu, da se vidi o čemu se tu zapravo radi.

Je li zbog ove odluke nemoguć ikakav napredak u postizanju mira na Bliskom istoku?

Postizanje mira na Bliskom istoku ne ovisi o statusu Jeruzalema. Postizanje mira na Bliskom istoku ovisi o tome da se tamošnja društva deradikaliziraju, da se radikalna religija makne iz sfere politike, koliko je to moguće i da se donesu vrijednosti kao što je demokracija, poštivanje ljudskih prava, poštivanje društva. Tada ćemo vidjeti mir na Bliskom istoku.